Az előzetesen becsültnél kisebb mértékben csökkent a japán gazdaság teljesítménye az első negyedévben, de a koronavírus-járvány továbbra is súlyos hatást gyakorol a keresletre.

A japán kormány közzétett, második becslésen alapuló adatai szerint január-márciusban 1,0 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző három hónaphoz képest. Ez kedvezőbb az első becslésben szereplő 1,3 százalékos, illetve az elemzők által várt 1,2 százalékos visszaesésnél, de az előző két negyedévben még növekedni tudott a gazdaság.

Évesített ütemben 3,9 százalékkal csökkent a japán gazdaság teljesítménye január-márciusban, ami sokkal kedvezőbb érték az előzetesen megadott 5,1 százaléknál és az elemzők által várt 4,8 százaléknál.

A vártnál jobb adatok megkönnyebbülést jelenthetnek a döntéshozóknak, akik azt remélik, hogy Japán gazdasági fellendülése nem marad el a többi nagy gazdaságétól, amelyek sokkal gyorsabban kezdték el a koronavírus-járványt megfékező oltási kampányt.

Az adatok javulása alapvetően arra vezethető vissza, hogy a kormányzati kiadások és a tőkeberuházások a korábban becsültnél kisebb mértékben csökkentek.

A tőkeberuházások a második becslés szerint 1,2 százalékkal estek vissza az előző három hónaphoz képest, szemben az első becslésben szereplő 1,4 százalékos csökkenéssel. A kormányzati kiadások 1,1 százalékkal, az állami beruházások pedig 0,5 százalékkal estek vissza, ami ugyancsak jóval kevesebb az első becslésben szereplő 1,8, illetve 1,1 százalékos csökkenésnél – ismertette a távirati iroda.

A háztartások fogyasztása, amely a GDP több mint felét adja, 1,5 százalékkal csökkent, ez 0,1 százalékponttal rosszabb az első becslésnél. A külkereskedelem pedig 0,2 százalékpontot vitt el a gazdasági növekedésből.

A tavalyi első negyedévhez képest a japán GDP 1,3 százalékkal csökkent. A háztartások fogyasztása 1,3 százalékkal, a kormányzati kiadások pedig 0,6 százalékkal csökkentek, míg a tőkeberuházások 0,3 százalékkal mérséklődtek. Az export 4,4 százalékkal, az import pedig 10,9 százalékkal nőtt, így a külkereskedelem 0,9 százalékpontot vitt el a növekedési ütemből.

A márciussal véget ért 2020-as pénzügyi évben 4,6 százalékkal csökkent Japán reál GDP-je. A 2019-es pénzügyi évben 0,5 százalékos visszaesést mértek, a 2018-asban viszont 0,2 százalékra rúgott a növekedés üteme.

Egyes elemzők arra számítanak, hogy a japán gazdaság teljesítménye a folyó negyedévben ismét csökkenni fog, technikai recesszióba visszataszítva az országot, mivel a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások Tokióra és más nagy területekre történő kiterjesztése komoly csapást mér a hazai keresletre.

 A japán jegybank arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 4 százalékkal, a 2022-es pénzügyi évben pedig 2,4 százalékkal nőhet a gazdaság.