Energiaválság, Ukrajna és Tajvan – komoly pusztítással kell szembenéznünk.

Egyre nagyobb az elégedetlenség az unió országaiban. A Cseh Köztársaságban az emberek már az utcákra vonultak. Lengyelország is hiányosságokkal küzd. 3,5 millió háztartás van veszélyben, hiszen eddig az energia nagy részét Oroszországból importálták. Ez azonban már nem lehetséges. Ahogy a szén egyre szűkösebb árucikké válik, az ára úgy szökik az egekbe. Most 300 százalékkal drágább a tavalyi évhez képest. Ehhez hozzáadjuk még az augusztusi 16,1 százalékos inflációs rátát, és láthatjuk, hogy a lengyelek is nagyon szenvednek. Hasonló a helyzet a blokk többi országában is, főleg azok szenvednek nagyon, akik eddig az átlagnál is jobban függtek az oroszoktól.

(www.shutterstock.com)

A tél közeledtével Európa mind a bátorságának, mind a képzeletének valódi próbája előtt áll. Bár a kormányok elkezdtek összefogni, hogy megmentsék a vállalatokat és a háztartásokat, nagy kérdés, hogy az erőfeszítés elég lesz-e. Moszkva fő fegyvere az energia, Prága pedig különösen érzékeny. Bár a Cseh Köztársaság az egyik legnagyobb villamosenergia exportőr Európában két atomerőművével és a megújuló energiába történő jelentős beruházásokkal. Nagy gondot jelent azonban, hogy hosszú ideje az orosz gázra támaszkodtak már, és ennek következményét szenvedi most a gazdaság. Az osztrák háztartások kilátásai komorak a villamos energia, a gáz és a víz ára mind emelkedik. A feszültség egyre magasabb, és rengetegen aggódnak a megélhetésük miatt.

Az oroszok és az unió gyengülnek, jöhet az USA-Kína harc

Az Európai Unió és Oroszország kezdi elveszíteni versenyelőnyét. Az ukrajnai háború által kiváltott válság gazdaságilag annyira rombolónak bizonyulhat mindkettőjük számára, hogy végül csökkenhet befolyásuk a nagyhatalmak színpadán. Ennek a váltásnak a következménye még nem teljesen tiszta, azonban úgy tűnik, hogy gyorsan haladunk egy bipoláris világ felé, amelyet két nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok ural majd.

(www.shutterstock.com)

E két országnak is megvan a maga „kis” konfliktusa. Amerika kijelentette, hogy Kína Tajvan ellen indított támadását nem fogja szó nélkül hagyni. Egy esetleges támadás azonban még az orosz-ukrán háborúnál is pusztítóbb lehet, hiszen elképzelhető, hogy a nyugat itt már nemcsak szankciókat vethet majd be.

Forrás: foreignpolicy.com; worldcrunch.com

Címlapkép: Shutterstock