Matolcsy György jelentette be a kamatemelési ciklus végét.

Ma tartotta rendes kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A korábbiak alapján 100 bázispontos, vagy annál kisebb kamatemelésre lehetett számítani, végül azonban 125 bázisponttal emelkedett 13 %-ra az alapkamat Magyarországon. A némileg meglepő döntés után Matolcsy György jegybankelnök beszélt annak hátteréről.

Jelentős szigorítás

Az MNB kamatdöntéseit jelentős várakozás előzi meg általában, különösen igaz ez most, amikor egy határozott tempójú monetáris szigorítási ciklusban vagyunk. Ennek megfelelően a forint piacán is izgalommal várták a jegybank mai döntését, gyakran sorsdöntően hat a magyar fizetőeszköz árfolyamára egy-egy kamatdöntés. A várakozásnál nagyobb kamatemeléssel a jegybank több dolgot is üzenhetett, ennek megfelelően ingadozott is a forint árfolyama a döntést követően.

Nagyot emelt ma az alapkamaton az MNB (www.shutterstock.com)

Egyrészt egyértelmű, hogy a továbbra is fennálló és növekvő inflációs nyomásra kívánt határozott választ adni az MNB. Beleillik így a lépés a korábbiak sorába, a magyar jegybank ugyanis a régiós társainál gyorsabb ütemben és határozottabban emelte eddig is az irányadó kamatszintet. A másik lehetőség viszont az volt, hogy ezzel a jegybank lezárja a kamatemelési ciklust, és ezért történik a szokásosnál nagyobb emelés a végén – végül ez a verzió nyert igazolást.

Vége a kamatemeléseknek

15 órakor kezdődő tájékoztatóján a jegybank elnöke be is jelentette, hogy az MNB lezárja a kamatemelések tavaly június óta tartó sorozatát. Más eszközökkel azonban továbbra is küzd a jegybank Matolcsy György szavai szerint, ugyanakkor nincs értelme két számjegyű kamatok felett tovább menni, mikor a globális inflációban már csökkenő tendenciákat látni. A jegybankár hangsúlyozta az egyensúlyi növekedési pályára való visszatérés fontosságát is. Virág Barnabás alelnök emellett közölte, hogy új prognózisokkal áll elő a jegybank, rosszabb GDP adatokkal és pár hónapig még a monetáris politikán kívüli okok miatt emelkedő inflációval számolnak. Jelezte Virág is, hogy a monetáris szigorítás folytatódik a kamatemelések leállása ellenére is. Utóbbira azért van lehetőség, mert a korábbi feltételek jelentősen javultak, mint a monetáris transzmisszió, a tárgyalások az Európai Unió és a kormány között előrébb léptek, kiegyensúlyozottabbak az inflációs folyamatok és az előretekintő reálhozam pozitív Magyarországon.

Izgalmas lehet a forint reakcióját figyelni, ugyanis többféleképpen is reagálhatnak a mai bejelentésekre a befektetők. A határozott kamatemelés pozitív a magyar fizetőeszköz szempontjából, ahogyan az is, hogy más eszközökkel folytatódik a szigorítás. A kérdés inkább az, hogy mit szólnak hozzá a piaci szereplők, hogy vége a több, mint 1 éve tartó kamatemelési ciklusnak – a forintot támogató erő eltűnése, vagy a jegybank optimizmusa is lehet értelmezés.

Íme az MNB sajtótájékoztatója (Forrás: Magyar Nemzeti Bank – Youtube)

Címlapkép forrása: Shutterstock