6,5 %-kal bővült a GDP éves alapon, kisebb bővülésre számított a piac.

Ma közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idei év második negyedévére vonatkozó GDP adatot. A mutatószám a legáltalánosabb leírója a gazdasági folyamatoknak, így a bruttó hazai össztermék alakulását jelző adatot mindig kiemelt várakozás övezi. Az adatsor pozitív meglepetést okozott, ugyanis a várt 6,1 %-os növekedés helyett 6,5 %-kal bővült a hazai gazdaság a második félévben. Mindez különösen jókor jöhet az újra negatív irányba forduló országspecifikus befektetői megítélés miatt.

6,5 %-os növekedés

A második negyedévre vonatkozóan előre tudható volt, hogy jelentős gazdasági bővülésről ad majd számot a KSH. A jó GDP adathoz hozzájárult az ipar erős teljesítménye, ugyanakkor a mezőgazdasági ágazat visszaesése érzékeltette a hatását a hazai gazdaság egészére. Segített a lakossági fogyasztás növekedése is, a kormányzati ösztönző intézkedések támogató hatása is beépült a mostani adatsorba. Szinte biztosra vehető, hogy a továbbiakban ugyanakkor lassulás fog bekövetkezni a gazdaságban, de 2022-ben összességében még mindig kiugróan erős lehet a bővülés Magyarországon.

Kilőtt a magyar gazdaság a második negyedévben

Természetesen nem hagyható ki az infláció hatása sem, amely bár a lakossági kereslet oldaláról a gazdasági növekedést jelzi és serkenti, a tartósan magas árszínvonal emelkedés negatív hatást gyakorolhat végül a GDP-re is. A következőkben már azon lehet a hangsúly, hogy a fokozódó energiaválság és pénzromlás tükrében látunk-e majd negatív növekedést mutató adatot, vagy pedig a magyar gazdaság teljesítménye végig pozitív tartományban marad.

Jókor jött

A meglehetősen pozitív meglepetést okozó magyar GDP adat jókor jöhetett. Pénteken döntött ugyanis úgy a Standard & Poors hitelminősítő, hogy bár befektetésre ajánlott kategóriában hagyja Magyarország adósságbesorolását, az ehhez tartozó kilátást stabilról negatívra rontja. Mindez a magyar tőzsdén is éreztette hatását a hét elején, a forint pedig azóta sem tért magához. Az erős növekedést mutatót GDP adat ugyanakkor növelheti a piaci szereplők bizalmát, ez pedig jót tehet a magyar eszközök megítélésének is. Kérdés persze, hogy a jövőt milyennek árazzák a befektetők, többnyire ezen múlhat a nemzetközi hangulat alakulása mellett a budapesti tőzsde és a forint mozgása.

www.ksh.hu