Jön egy új állampapír is, befellegzett a MÁP+-nak.

A csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy megújul az állampapír stratégia, és 11 %-os induló kamattal érkezik majd új állampapír is. Nem sokat kellett várni az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bejelentésére sem: valóban több állampapír hozama jelentősen megemelkedik, és visszatér a Bónusz Magyar Állampapír is. Lényegében a korábbi sztár, most is több ezer milliárdos állománnyal bíró Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) végső lecserélését hozhatja el a döntés.

Nőnek a hozamok, új kötvény jön

Az ÁKK közleményéből alapvetően 3 dolgot érdemes hazavinni. Egyrészt megtudhattuk, hogy megváltoznak a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kondíciói, bár ennek részleteit egyelőre nem tudjuk. Nemsokára azonban több információt is közölhetnek, ugyanis szeptember végére ígérik az inflációkövető kamatozású értékpapír megújítását. Emellett szeptember 19-től nagyot nő két népszerű, rövid lejáratú állampapír hozama is. Az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy hozama 7 %-ra ugrik, utóbbiból a kétéves változat 7,5 %-ot fizet majd.

Előjött a változásokkal az ÁKK, de sok részlet még nem derült ki

Megjelenik a Bónusz Magyar Állampapír is, ami régebbről ismerős lehet. A papír szeptember 29-től lesz majd megvásárolható, és a kamatozása a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez lesz majd kötve. Annyit tudunk már most, hogy 3 éves futamidejű lesz az állampapír, a későbbiekben napvilágot látó pontos kondíciók (kamatfizetés rendje, visszaváltási árfolyam stb.) azonban még jelentős mértékben befolyásolhatják, hogy mennyire lesz vonzó a lakosság számára.

Eltűnhet a szuperállampapír

A fentiek alapján az biztos, hogy az évekig a lakosság kedvencének számító szuperállampapírnak befellegzett. Nincs olyan időtáv, amely mentén érdemes lenne így már a MÁP+-ba tenni a megtakarításunkat, még a sokáig lemaradó, postákon megvásárolható Kincstári Takarékjegy is messze lekörözi az 5 év alatt átlagosan mindösszesen évi 5 %-ot fizető szuperállampapírt. A Bónusz Magyar Állampapír pedig majd a hosszabb távú befektetésben gondolkodók számára lehet jobb alternatíva, nem beszélve a már most is népszerű PMÁP-ról. Érdemes lesz tehát körültekintően válogatni az állampapírok között a továbbiakban, és akár többet is tartani egyszerre. A turbulens inflációs és kamatkörnyezetben ugyanis a diverzifikáció segíthet elérni a legmagasabb hozamszintet.

https://www.akk.hu/download?path=2cdc0f8b-787a-4715-a2a9-ceec2b90ca9e.pdf

Címlapkép forrása: Shutterstock