Minden fontos gazdasági vonatkozású hír a rendkívüli Kormányinfóról egy helyen.

Ma 13 óra után nem sokkal rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Túlzás nélkül állítható, hogy mindenkit érintő kérdésekkel kapcsolatban közölt információkat a kormány, ezek közül a gazdasági vonatkozásúakat gyűjtöttük össze.

Maradnak az árstopok

Gulyás Gergely a Kormányinfó elején rögtön az árstopokról hozott döntést ismertette a sajtóval. Eszerint mind az élelmiszer árstop, mind a benzinárstop változatlan formában maradt fent október 1-től, a tervezett meghosszabbítási idő jelenleg 3 hónap. A miniszter kérdésre kifejtette, hogy bár kisebb ellátási zavarokat okoz az üzemanyag-ellátásban az árstop, a családok megnövekedett terhei miatt indokolt az árplafon fenntartása. Emellett a kamatstopot is legalább fél évig meg fogja hosszabbítani a kabinet.

Segítség az energiaintenzív vállalkozásoknak

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a kormány segíti az energiaintenzív, feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat a megemelkedett rezsiterhek jelentette nyomás csökkentése érdekében. Októberben, novemberben és decemberben az áram- és gázszámlák növekményének 50 %-át a költségvetés állja ezen vállalkozásoknál, melyek száma nagyjából 10 ezer körül lehet. Beruházási programot is indít a kormány, a Széchenyi Kártyaprogram keretein belül a hitelfelvételnél önerő-támogatás jön, melynek mértéke maximum 15 % lesz. Nagy elmondása szerint gyármentő program és munkahelyvédelmi akcióterv is érkezik a következő időszakban.

Holnap jön az uniós bejelentés

Gulyás Gergely az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról elmondta, hogy a kormány az Európai Bizottság által tett javaslatokat elfogadta, vagy pedig kompromisszumot tudott kötni a két fél. Jövő héten az előzetes híreknek megfelelően törvényjavaslatok kerülnek a Parlament elé, hogy a jogi keretek is biztosítva legyenek a vállalások teljesítéséhez. A miniszter szerint a kondicionalitási eljárás megszűnése a legfontosabb kérdés most. Optimista kijelentést is tett Gulyás, miszerint a kormány nyugodtan várja a Bizottság holnapi megszólalását a források ügyében.