Hamarosan újabb hírek jöhetnek az uniós pénzekről.

Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb országspecifikus témája az uniós pénzekkel kapcsolatos tárgyalás az Európai Unió és a magyar kormány között. A tét óriási: a helyreállítási alap forrásai rendkívül jól jönnének a mostani, bizonytalan gazdasági helyzetben, és a piaci szereplők is árgus szemekkel nézik az egyeztetések állását. Most fontos határidő fog lejárni, ami újra felforrósíthatja az elmúlt hetekben háttérbe szorult ügyet.

Lejár a határidő

A napokban jár le az egy hónapos határidő, amely arra áll rendelkezésre, hogy a kormány válaszoljon az Európai Bizottság július végi levelére. A közösség végrehajtó szervének számító intézmény akkor jelezte, hogy a Magyarország által vállalt intézkedések kevésnek bizonyulhatnak ahhoz, hogy ne érje forrásvesztés hazánkat. Nem nehéz kitalálni, hogy a tervezett választ rengeteg kétoldali egyeztetés előzhette meg az előzőkben.

A kormány ugyanakkor értelemszerűen megállapodást szeretne, és a nyár eddigi nyilatkozatai alapján optimista is a kabinet az uniós források érkezésével kapcsolatban. Bár gyors bejelentésre továbbra is korai számítani, a következő időszakban újra nagy hangsúly lehet a tárgyalások állásán a határidő lejárta miatt. A közvélemény és a piac mindenesetre leginkább már egy, mindkét fél által elismert kompromisszum megismerését értékelné leginkább.

Figyel a piac

A hazai eszközök megítélésének ugyanis közel sem mindegy, hogy hozzájut-e Magyarország az uniós forrásokhoz. A magyar gazdasági növekedéshez a korábbiakban jelentősen hozzátettek az Európai Uniótól érkező támogatások, a mostani, kiélezettebbnek tekinthető makrogazdasági környezetben pedig még kiemeltebb lehet ennek a szerepe. Közvetetten vagy közvetlenül tehát szinte minden magyar tőzsdei cégre hathat az alku megléte vagy nem megléte, leginkább mégis a blue chipek árfolyamára gyakorolhat jelentős hatást egy ezzel kapcsolatos hír. Természetesen talán ennél is jelentősebb lehet a hatása a magyar fizetőeszköz árfolyamára, a forint ugyanis a korábbiakban is érzékenyen reagált a költségvetési és gazdasági helyzetet ilyen mértékben befolyásoló tényezőkre, mint az uniós források sorsa.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20220722/kiszivargott-egy-honapot-adott-a-magyar-kormanynak-brusszel-aztan-sulyos-penzfelfuggesztes-johet-557715