Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló szokásos évértékelő beszédében többek között arról számolt be, hogy hatályban maradnak az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók, az Unió támogatja Ukrajna újjáépítését.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló szokásos évértékelő beszédét a háború borzalmaival vezette fel, az elnök szerint minden európai állampolgár tisztán emlékszik arra a februári reggelre, amikor az orosz haderő támadást indított Ukrajna ellen. „A szirénák hangjára az egész kontinens megrendült” és a tagországok lehető legnagyobb mértékben próbálták támogatni Ukrajnát.

(www.shutterstock.com)

Ursula von der Leyen elmondta, hogy az Európai Unió továbbra is támogatni fogja a romokban álló Ukrajna gazdaságának helyreállítását, Brüsszel 100 millió euróval támogatja az ukrán iskolák újjáépítését.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az EU helyesen cselekedett amikor kivetette az Oroszország elleni szankciókat. Az uniós szankciók egyre érzékenyebben érintik az orosz gazdaságot. Ursula von der Leyen ezenfelül kijelentette, hogy az uniós szankciókat Brüsszel nem vonja vissza, azok továbbra is hatályban maradnak.

Az elnökasszony beszédében az energiapiac helyzetére és a jogállamisági kérdésre is kitért, erről bővebben későbbi cikkünkben számolunk be.