Dmitry Peskov a Kreml szóvivője csütörtök este azt mondta, hogy Zelenszkij ukrán elnök Moszkva elleni „megelőző csapás” mellett szólalt fel, melyet az orosz vezetőség fenyegetésnek tekint.

A Reuters szerint Dmitry Peskov a Kreml szóvivője csütörtök este arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “megelőző csapás” mellett szólalt fel, Oroszország ellen.

A Kreml szóvivője szerint Zelenszkij „lényegében a világháború kirobbanása mellett” szólalt fel, Moszkva mindezt nukleáris fenyegetésként tekinti. A tisztviselő szerint felelősségre kell vonni az ukrán elnököt nyilatkozatai miatt.

A The New Voice of Ukraine és az orosz RIA Novosti beszámolója szerint Zelenszkij ukrán elnök az ausztráliai Sydney-ben lévő Lowy Intézetben egy videokonferencia keretében arról beszélt, hogy a „NATO-nak megelőző csapásokat kellene mérnie Moszkvára, ahelyett, hogy megvárja amíg Oroszország kirobbantja az atomháborút.” Zelenszkij egyes beszámolókkal ellentétben nem azt mondta, hogy nukleáris csapásokra lenne szükség.

Csekély az atomháború valószínűsége

Ezzel egyidejűleg továbbra sem valószínű, hogy atomfegyvereket vetnének be az oroszok, még Zelenszkij maga is csekély esélyt lát erre. Az Ukrainska Pravda beszámolója szerint Zelenszkij ugyanebben a beszédében arra is rámutatott, hogy az ukrán elnök meg van arról győződve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem marad életben, ha atomfegyvert vet be az ukrajnai háborúban. Az ukrán elnök szerint a NATO-nak mindenképpen el kell lehetetleníteni az oroszokat a nukleáris fegyverek bevetésétől.

(www.shutterstock.com)

„Putyin tisztában van azzal, hogy atomfegyver bevetése után már nem tudja úgymond megmenteni az életét, én ebben biztos vagyok. Kérdéses, hogy Putyin egyáltalán kellőképpen az irányítása alatt tudja-e tartani az orosz hadműveleteket ahhoz, hogy taktikai nukleáris csapást indíthasson” – fogalmazott az MTI szerint az ukrán elnök. Szerinte a világ soha nem bocsátaná meg az orosz vezetésnek, ha atomfegyvereket vetne be.

Forrás: Reuters

Borítókép: Pixabay