Az orosz-ukrán konfliktus továbbra sem enyhül. Az Ukrajna területén belül már február óta dúló háború következtében mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett el.

Az ukrán fegyveres erők legfrissebb szombati becslése szerint az orosz hadsereg az összecsapások során a konfliktus kezdete óta legalább 80 210 katonát veszített el. Az ukrán katonai vezetés tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 810 fővel nőtt a katonai művelet orosz áldozatainak száma. Kijev azt is hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg elveszített legalább 24 harckocsit, 34 páncélozott járművet és 12 légvédelmi rendszert.

A Kreml szeptemberben közölt az invázió kirobbanása óta először adatokat, akkor 5937 elesett katonáról számoltak be.

Az Oryx adatai szerint az orosz hadsereg a háború kirobbanása óta körülbelül 1500 harckocsit veszített el. Ezekből körülbelül 900 darab megsemmisült, vagy súlyosan megrongálódott. Közel 600 tankot hagytak hátra maguk mögött az oroszok a frontvonalakon. A kutatócsoport becslése szerint az elmúlt 2 hónapban az összecsapások során naponta átlagosan 10 harckocsit veszített el az orosz haderő. A veszteség mértékét jól szemlélteti, hogy a világon számos hadseregnek összesen nincs 1000 harckocsija. Október 19-ei adatok alapján az ukrán haderő 320 harckocsit veszített el, azonban emellett számos hátrahagyott orosz tankot is megszereztek.

Data was last updated October 14. These reports likely do not capture every instance of political violence.
Map: Alex Leeds Matthews Source: The Armed Conflict Location & Event Data Project

Nő a civil áldozatok száma is

Még június 7-én az ukrán kormány arról adott tájékoztatást, hogy a konfliktus kirobbanása óta legalább 40 ezer civil sebesült meg, vagy hunyt el. Az ENSZ november 9-ei becslése 16 ezer főről szólt. Zelenszkij júniusi becslése szerint több mint 10 ezer ukrán katona esett el. A tényleges számok azonban valójában ezektől merőben eltérhetnek.

(www.shutterstock.com)