Év eleji előnyének nagy részét már elbukta a forint, 360 felett az euróárfolyam.

Az előző évet még nem sokkal a 370-es érték alatt zárta az EUR/HUF kurzus, az újév első napjaival azonban lendületes erősödésbe kezdett a forint. A hirtelen erősödés kényelmesebb helyzetet teremtett a monetáris szigorítást épp szüneteltető jegybanknak – a forint azonban újra esésbe váltott, aminek inkább nemzetközi, mintsem országspecifikus okai vannak.

Jól indult, aztán jött az orosz-ukrán konfliktus

Az év eleji hirtelen erősödének egyértelműen az lehetett az oka, hogy a befektetők elkezdték beárazni az MNB (Magyar Nemzeti Bank) erőteljes monetáris szigorítását. Ráadásul az országspecifikus tényezők is jól alakultak, és az év első napjaiban még a nemzetközi hangulat is erősíthette a forintot. Ennek köszönhetően ereszkedett egészen 353-ig az euróárfolyam,  ami sokhavi csúcsot jelentett a magyar fizetőeszköz számára.

Betett a forintnak a keleti helyzet (www.shutterstock.com)

Az elmúlt körülbelül 10 napban azonban újra gyengülés vette kezdetét. Ennek eleinte a technikai elemzés tényezői lehettek az okai, a forint ugyanis túl gyorsan erősödött túl sokat, és ez a technikai indikátorok szélsőséges kilengéséhez vezetett. Időközben viszont elromlott a nemzetközi befektetői hangulat is, többnyire az orosz-ukrán konfliktusról érkező hírek miatt. Tegnap este így már 362 forintot is kellett adni egy euróért, az év eleje óta tartó előnyének döntő részét tehát elveszítette a forint. A keleti szomszédunkat fenyegető háború veszélye már csak földrajzi szempontok mentén is gyengülést okoz a régiós devizáknál, az általános ok azonban a rossz piaci hangulat, ami csaknem mindig negatívan érinti a sérülékeny devizákat.

Fontos szinteknél az árfolyam

A forint számára 2 hete még felmerülhetett az az opció, hogy hamarosan a 350-es szintet ostromolja az euróval szemben. Természetesen ez most rövidtávon kevésbé reális. Tegnap néhány órás küzdelem után a lélektanilag és technikailag is fontos 360-as érték  fölé ugrott az EUR/HUF kurzus, ami akár az erősödő trend végét is jelentheti. További gyengülés esetén a 365 forintos szint, a 360-370-es sáv közepe állíthatja meg a forint leértékelődését. Ha újra erősödne a magyar fizetőeszköz, első körben a már említett kerek 360-as szintet kellene legyőznie.