A Foxconn, amely nemrégiben megvásárolta a Lordstown Ohio-i gyárát, új részleteket hozott nyilvánosságra első elektromos járműveiről.

A tajvani székhelyű Hon Hai Precision Industry, ismertebb nevén a Foxconn az Apple egyik legnagyobb külsős gyártójaként vált ismertté. A Foxconn már 2020-ban bejelentette, hogy az iPhone-ok mellett a vállalat új vizekre evezne és szeretne elektromosautó gyártóvá, és szoftver, valamint alkatrész-beszállítóvá válni.

Úgy néz ki a Foxconn valóban komolyan gondolja az EV törekvéseit, november elején mi is beszámoltunk róla, hogy a Foxconn 230 millió dollárért megvásárolta a Lordstown 576 ezer négyzetméteres Ohio-i gyártóüzemét. A vételárból 100 millió dollárt kifizetett a Foxconn, majd a fennmaradó részt legkésőbb április 15-ig rendezi. A Foxconn célja, hogy az EV törekvéseiket 2025-2026-ra egy közel 75 milliárd dollár értékű üzletággá fejlesszék ki.

Az óriási gyártóegység korábban a General Motors tulajdonában volt. A GM néhány kompakt modellt gyártott ott. A GM azonban bezárta az üzemet, mivel a drágább, profitábilisabb modellekre helyezték a hangsúlyt. A Foxconn elmondása alapján az Ohio-i létesítmény a gyors piacra lépés eszközeként szolgál majd. A társaság hétfőn új részleteket hozott nyilvánosságra első három elektromos járművéről.

A Foxconn három elektromos jármű végső verzióját mutatta be hétfőn, a tervek szerint mindhárom modell sorozatgyártása megkezdődik 2 éven belül. Egyelőre arról nincsenek információk, hogy a modellek a világ mely tájain lesznek kaphatóak.

A Foxconn három elektromos modellje a Foxtron márkanév alatt fog futni.

A Foxtron Model C egy közepes méretű SUV lesz, a belsőtér kialakításánál fontos szempont volt a tágas beltér és a luxushatás kialakítása. A Foxconn tájékoztatása szerint a Model C 3.8 másodperc alatt futja a 0-60 mérföldperórás sprintet, az EV SUV hatótávja 434 mérföld, közel 700 kilométer. A 7 személyes Model C várhatóan leghamarabb 2023-ban léphet piacra, listaára várhatóan 30 ezer euró környékén indul.

Foxtron Model C https://www.foxconn.com/

A Foxtron Model E az olasz Pininfarina által tervezett luxus szedán. A modell teljesítménye 750 lóerő, 0-60 mérföldperórás sebesség eléréséhez mindössze 2.8 másodpercre lesz szüksége a Model E-nek. A gyártó álláspontja szerint a Model E egy töltéssel akár 466 mérföldet, 750 kilométert is meg tud tenni.

Foxtron Model E https://www.foxconn.com/

A Foxconn harmadik elektromos modellje, a Foxtron Model T névre keresztelt busz.  A Model T ismerős márkajelzés lehet az autóiparban jártas olvasók számára, a Ford egyik legnépszerűbb modellje hallgatott a Ford T Model névre. Ha a jövőben a Foxconn belépne az amerikai piacra, a Ford valószínűleg nem engedné a név használatát.

Foxtron Model T https://www.foxconn.com/

Jelenleg úgy néz ki, hogy a vállalat jó úton halad afelé, hogy kiragadja a maga részét az EV mániából.

A tajvani tőzsdén jegyzett Hon Hai Precision részvényei 25.66 százalékos pluszban vannak idén, míg az elmúlt egy év során több mint 28 százalékkal nőtt a részvények értéke.

Forrás: Kelley Blue Book