A luxusautók gyártásáról ismert brit márka, a Rolls-Royce Motor Cars 117 éves történelmének legjobb évét zárta.

A koronavírus világjárvány és az autóipart kifejezetten súlyosan érintő globális chiphiány ellenére is jól teljesített a Rolls-Royce tavaly, a nagy múltú brit luxusautógyártó 117 éves történelmének legjobb évét zárta.

A Rolls-Royce fennállása óta 2021-ben adta el a legtöbb modellt, számos piacon új rekordokat állítottak fel, éves szinten 49 százalékkal több Rolls-Royce modell talált gazdára, mint 2020-ban.

Rolls-Royce Wraith
Rolls-Royce Wraith

A BMW érdekeltségébe tartozó brit luxusautógyártó márka 2021-ben globálisan 5586 darab autót adott el, 1836 darabbal többet mint 2020-ban, éves szinten 49 százalékos a növekedés mértéke. 2020-ban a koronavírus kirobbanásának évében a gazdasági korlátozások, lezárások negatívan értintették az autóipart is, ezért célszerűbb 2019-hez hasonlítani a Rolls-Royce tavalyi évét. 2019-ben a luxusautógyártó szintén rekorderős évet zárt, azonban 2021-ben a Rolls-Royce még a 2019-ben felállított rekordot is megdöntötte, 461 darabbal több Rolls-Royce modell talált gazdára, mint 2019-ben, ezzel a nagy múltú brit luxusautógyártó 117 éves történelmének legjobb évét zárta. Az autógyártó így összegezte a tavalyi évet: „rekordmagas eladási számok a világ számos régiójában, és sosem látott mértékű kereslet a márka mind az öt jelenlegi modellje iránt.”

Az autógyártó szerint a tavalyi évben vitathatatlanul a Rolls-Royce volt a luxuskategória vezetője. A Rolls-Royce nem közölte az eladási számokat modellekre lebontva, azonban azt elmondta, hogy az új Ghost az eladási számok jelentős részéért felel. A Cullinan és a Phatom modellek iránt is nagy a kereslet, a harmadik negyedévig már nincs szabad kapacitása a gyártónak.

2021-ben a Rolls-Royce bemutatta az első elektromos modelljének a prototípusát, a Spectre várhatóan 2023 negyedik negyedévében lép piacra. A Rolls-Royce vezérigazgatója Torsten Müller-Ötvös, egy az Euronews-nak adott korábbi interjújában elmondta, hogy a Spectre sikere kulcsfontosságú motívum lesz az egész EV szektor számára. „Megalkotjuk az első ilyen kategóriájú elektromos luxusautót. A Spectre a Rolls-Royce többi modelljéhez hasonlóan egyedi lesz a maga nemében. Beszállunk az EV versenybe, ez már nem csak egy prototípus. A Spectre valósággá fog válni, várhatóan 2023 negyedik negyedévében az első modellek meg is érkezhetnek újdonsült tulajdonosaikhoz.”

A Rolls-Royce még 2011-ben kezdett bele az elektromos hajtáslánc fejlesztésébe, akkor be is mutatták a 102EX névre keresztelt tanulmányautót, ami valójában egy teljesen elektromos hajtással szerelt Phantom volt. Ezt követően 5 évvel később a luxusautógyártó bemutatta a 103EX tanulmányautót. Végül a két tanulmányautó közül egyik sem került sorozatgyártásba, azonban mára már úgy látja a Rolls-Royce, hogy ebben rejlik a jövő. A vállalat tervei szerint a márka 2030-ra már csak teljesen elektromos hajtáslánccal szerelt modelleket kínál majd.

A Rolls-Royce modellekben használt népszerű 12 hengeres motor egyelőre még elérhető marad. „Nem egyetlen nap alatt válunk teljesen elektromos márkává. Most kezdődik ez a folyamat, de sok időbe fog telni. A Spectre a 12 hengeres motor hiányának ellenére is igazi Rolls-Royce lesz, és tudom, hogy ügyfeleink imádni fogják a modellt.” mondta el Müller-Ötvös.

A Rolls-Royce Motor Cars 1998 óta a BMW érdekeltségébe tartozik. A BMW felvásárlását követően az első modellt, a 6.75 literes V12-es motorral szerelt Phantomot 2003-ban dobták piacra.

A Rolls-Royce jelenlegi kínálatában a Cullinan, a Dawn, a Ghost, a Phantom és a Wraith modellek találhatóak meg.