A nagy múltú brit luxusautógyártó, a Bentley Motors történelmének legjobb évét zárta.

A koronavírus világjárvány és az autóipart kifejezetten súlyosan érintő globális chiphiány ellenére is jól teljesített a Bentley tavaly, a nagy múltú brit luxusautógyártó történelmének legjobb évét zárta.

A Bentley Motors-t 1919-ben alapították, a sportos luxusautóiról nevezetes brit autómárka jelenleg (1998 óta) a Volkswagen-csoport érdekeltségébe tartozik. Székhelye az angliai Crewe városában található. Az autógyártó most hozta nyilvánosságra a 2021-es eredményeit.

A brit luxusautógyártó 2021-ben összesen 14 659 darab autót értékesített, ami 31 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A koronavírus árnyékában, 2020-ban szintén rekordot jelentő 11 206 darab értékesítésről számolt be a Bentley.

A társaság kiemelkedően jó éves teljesítményéhez nagyban hozzájárult, hogy a Bentley tavaly piacra dobta több modelljének a hibrid kivitelét. Jelenleg a Bentley modellpalettája 3 féle modellváltozat különféle verzióiból áll.

A legkapósabb Bentley modell a Bentayga névre keresztelt luxus SUV volt, az eladások 40 százalékát a Bentayga tette ki, meglehetősen népszerű volt a hibrid kivitel. A sportos Continental GT széria tette ki az értékesítések 33 százalékát. A luxus limuzin Flying Spur modell felelt az eladások 27 százalékáért, jövőre a Bentley szerint a hibrid kivitel érkezésével még nagyobb szerepet kaphat a Flying Spur.

Adrian Hallmark, a Bentley elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy „sorozatban ez a második év, hogy eladási számaink rekordmagasan alakultak. Egyre magasabb a kereslet a modelljeink iránt, ez mindenképpen pozitív jel a jövőre nézve.”

A Bentayga és a Flying Spur hibrid kiviteleire a vártnál magasabban alakul a kereslet, ez is jelzi, hogy a luxus szegmens is ebbe a „zöld” irányba mozdul el.

A Bentley eladási számai a világ minden táján jól alakultak 2021-ben. A brit autógyártó 1328 darab modellt értékesített Nagy-Britanniában, ami 14 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Továbbra is az amerikai piac a Bentley elsődleges piaca, 2021-ben 4212 darab Bentley talált gazdára a tengerentúlon, ami új rekordot jelent. A kínai piacon szintén rekorderős évet zárt a társaság, 4033 modellt adtak el, ami éves szinten 40 százalékos növekedést jelent. Európában 2520 Bentleyt értékesítettek, ez 15 százalékos növekedést jelent. Az európai piacon a modellek közötti eladási számok meglehetősen kiegyensúlyozottan alakultak.

A Volkswagen-csoport idén tőkepiaci szemmel is jól teljesít. A német autógyártó csoport részvényei idén közel 8 százalékos pluszban vannak, az elmúlt egy év során több mint 29 százalékkal nőtt a VW AG részvények értéke.

Forrás: AutoCar