Nem találja az irányt a bankpapír.

Mozgalmasan alakultak az utóbbi hetek az OTP számára. A legnagyobb hazai blue chip árfolyama bár továbbra is 8000 és 9000 között ingadozik, nem voltak ritkák a nagyobb irányváltások a sávon belül. Kérdés, hogy a bankpapír mennyire lesz képes ellenállni a mostanában igen gyakran érkező rossz híreknek – amennyiben nem, akkor újra célkeresztbe kerülhetnek a július végén látott mélypontok is.

Aggasztó hírek

Az nem kérdéses, hogy általában véve az OTP-t kiváló operatív működés jellemzi, erről tanúskodott az augusztusban közzétett második negyedéves gyorsjelentés is. Szintén jó hír, hogy egyre előrehaladottabb állapotban van a szlovén Nova KBM bank tényleges megszerzése, a történelmi akvizíció jelentős mértékben hozzájárulhat az OTP profitjához. Mindezek bármennyire is jól hangzanak, a piacot most leginkább az aktuális feszültségek érdeklik, és ez látszik a részvény árfolyamán is.

A háború alakulása is aggaszthatja a piacokat (www.shutterstock.com)

Az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten részleges mozgósítást rendelt el, jól mutatja, hogy messze még a nyugvópont az orosz-ukrán háborúban. Az OTP-nek pedig mindkét országban jelentős operációja van jelen, így nem mindegy a fegyveres konfliktus alakulása. Megtudtuk emellett nemrég, hogy a kamatstop még fél évvel hosszabbításra kerül majd, ami számottevő bevételkiesést jelent a hazai bankszektornak. Arról nem is beszélve, hogy a makrogazdasági kilátások sem éppen fényesek, Varga Mihály pénzügyminiszter pénteki előadásából kiderült, hogy 1 éves gazdasági visszaesést vár a kormány, 20 % felett tetőző inflációval és a gázbeszerzés miatt megugró költségvetési hiánnyal.

Közeleg a fontos szint

Az OTP árfolyama a fentiek eredményeképpen nem tudott érdemben emelkedni az elmúlt időszakban, a bizonyos szempontból a sávtetőt jelentő 9000 forintos szint is igen messze van jelenleg. Ráadásul a nemzetközi befektetői légkör is meglehetősen ingadozó, ami szintén nem tesz jót a bankpapír megítélésének. A továbbiakban pedig emelkedés esetén 9000 feletti árfolyam esetén beszélhetünk középtávú fordulatról. Ha tovább gyengélkedik az OTP részvények árfolyama, akkor viszont könnyen elképzelhető, hogy újra a 8000 forint körüli erős támasz szintek segítségére lesz szükséges.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/09/varga-mihaly-nehez-evtized-elott-allunk

Címlapkép forrása: Shutterstock