Bőven volt ok a kitörésre – minden jól összejött most a Mol számára.

Az elmúlt hetekben bőven van ok figyelni a budapesti tőzsde történéseit. A magyar tőzsdeindex, a BUX ugyanis újabb és újabb csúcsokra ért ezekben a napokban a komponensei kiváló teljesítményének köszönhetően.  A rallyban nagy szerepe volt az eddig némileg lemaradó második legnagyobb magyar blue chipnek, a Molnak. Az árfolyam hosszabb sávozás után tört ki méghozzá igen erőteljesen. A technikai szempontok mellett azonban fundamentális alap is bőven volt az olajcég árfolyamának emelkedésére, ugyanis számos tényező pozitív összejátszása figyelhető meg a Mol külső környezetében. Cikkünkben ezeket a tényezőket vesszük sorra!

Kitört a sávból

Elsőként érdemes a grafikonra ránéznünk, ugyanis szemmel látható a Mol által hosszú hetekig betartott sáv. Ebben a szűk 100 forintos zónában oldalazott a cég árfolyama; előbb utóbb az ilyen jellegű mozgásokból erőteljes kitörés vagy letörés szokott következni a technikai elemzés szabályai szerint. Most előbbi történt: azzal, hogy elhagyta a 2450-2500-es árfolyamszinteket is a Mol, egyértelmű vált, hogy kitörés történt a jól megszokott sávból. Azóta pedig csak úgy szárnyal az árfolyam, végre elérve a koronavírus járvány 2020 tél végi kitörése előtti szinteket is. Ugyanakkor a gyors szárnyalás technikai túlvettséghez is vezetett, aminek köszönhetően nem lenne meglepő egy kisebb korrekció kibontakozása sem. Ha azonban tartja a szintjeit a Mol, akkor könnyen elképzelhető további emelkedés is, először a 2800 forintos kerek szint irányába. Fordulat esetén a gyors emelkedés miatt a legerősebb támasz a 2500-as árfolyamértéknél található; a mozgóátlagok ugyanis igen távol vannak még a rally miatt.

Nagyot megy a Mol (www.investing.com)

Fekete arany – a Mol számára is aranyat ér

A Mol egy úgynevezett integrált olajvállalat, nyersolaj kitermelésével és annak feldolgozásával, kereskedelmével egyaránt foglalkozik. A kutatással és termeléssel foglalkozó szegmens, az upstream számára értelemszerűen fontos, hogy minél magasabban álljon a fekete arany árfolyama. Ez az utóbbi időben teljesült, már 80 dollár felett állapodott meg a Brent árfolyama, és egyelőre nem látszik fordulatra utaló jel. Az OPEC+ országai sem szomorúak vélhetőleg a látvány miatt, illetve a gazdasági újraindulás miatt a vártnál több olajra is van szüksége a világnak. Az olajár szárnyalása már a Mol második negyedéves eredményében is meglátszott, de úgy néz ki, hogy továbbra sem fog csalódást okozni az upstream üzletág ezek alapján.

Kis megingás után tovább szárnyal az olaj (www.investing.com)

Emelkedő finomítói marzsok

Az előbb említettek szerint a feldolgozás-kereskedelem is fontos üzletága a Molnak. A downstream szegmens számára is jól alakulnak ugyanakkor a számok; amint látható, 2021-ben stabilan emelkednek a csoportszintű finomítói marzsok, amelyek révén hordónként többet tud profitálni a cég ezen tevékenységéből. Látható, hogy bár ebben az üzletágban is kiemelten jól sikerült a második negyedév, a finomítói marzsok átlaga most még magasabban állt a harmadik negyedév hónapjaiban.

HónapJanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptember
Csoportszintű finomítói árrés (dollár/hordó)1,82,13,55,14,73,34,36,05,9


Jó hír az árrésekről is (https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/publikaciok/kulso-kornyezet#nav-2021 alapján)

Pozitív országspecifikus tényezők

A fenti, vállalatspecifikus külső környezethez tartozó tényezőkön kívül érdemes megemlíteni a magyar tőzsdén általánosan pozitív hangulat okait. A magyar gazdaság a vártnál gyorsabban pattant fel, az ország teljesítménye már némileg meghaladja a 2019. harmadik negyedévi helyzetet. Ezt mutatja a Moody’s szeptember végi minősítése is, mely során felminősítette Magyarország államadósság besorolását. Ráadásul egyelőre a negyedik hullám is a vártnál jóval lassabb tempóban érkezik meg az országba, és az eddigi kommunikáció alapján úgy tűnik, hogy nem kell általános lezárásokra számítani. Ha pedig ez így van, akkor valóban van lehetősége a makrogazdasági folyamatokra érzékeny Molnak is profitálnia a gazdasági fellendülésből. A harmadik legfontosabb üzletága a fentiek mellett ugyanis a cégnek a fogyasztói szolgáltatások. Röviden ez a megnevezés takar mindent, amit a benzinkutakon látunk. A kúthálózat és Fresh Corner hálózat bővítése révén pedig egyre szebb számokat mutat ez a korábban nem túl jelentős része is a vállalatnak. Olyannyira, hogy már tulajdonképpen a fentiekkel egyenrangú, vagy például a vírus alatt jobb számokat is fel tudott mutatni a gyorsjelentésekben látható módon.

A pozitív, magyar gazdaságról szóló hírek is emelhették a Molt

Merre tovább?

Egyértelműen látható, hogy a Mol árfolyama csupán lekövette az eredményességre ható külső környezeti pozitív változásokat, valamint reagálhatott az országspecifikus tényezők kedvező alakulására. Technikai szempontból már jeleztük, hogy melyek lehetnek a legfontosabb állomások a Mol számára; az erre való lehetőséget viszont továbbra is a vállalathoz köthető tényezők teremthetik meg. Bővebben a nagyjából 1 hónap múlva érkező negyedéves gyorsjelentésben informálódhatunk a Mol számairól. Addig is érdemes a fent említett tényezők mellett a nemzetközi piaci hangulatot is követni; ezek is hathatnak ugyanis a Molra, ha az utóbbi hetek esését sikerült is figyelmen kívül hagynia.

A novemberi gyorsjelentés adhat új információt a Mol eredményességéről