2024 április 22

Jelentősen nőtt az Alteo árbevétele és nyeresége

Az Alteo csoport 36,05 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el az idei első negyedévben, 89 százalékkal többet a tavalyi azonos időszakhoz képest, nettó eredménye 103 százalékkal, 5,69 milliárd forintra nőtt ugyanebben az időszakban – tette közzé az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

A vállalatcsoport konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) az első három hónapban 70 százalékkal, 7,84 milliárd forintra emelkedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az Alteo MTI-hez elküldött közleménye szerint történetének legerősebb negyedévét zárta a társaság. A kedvező számok elsősorban a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló eredményességére vezethetők vissza, amit a kiskereskedelmi szegmens rekorderedménye egészített ki. Bár az Alteo szempontjából kedvező, extrém piaci körülmények várhatóan nem maradnak fenn hosszú távon, de a vállalat felépítésének, a fenntarthatóságra és a megújuló alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának, diverzifikált portfóliójának és kiemelkedő szakembergárdájának köszönhetően az előtte álló időszakban is képes lesz a piac által nyújtott lehetőségek maximumát kihasználni – írták.

A közleményben ifjabb Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója hangsúlyozta: különösen megnő a jelentősége annak, hogy folytassák befektetési, beruházási tevékenységüket. Kiemelte, hogy a megújuló energiaforrást hasznosító erőművi szegmensben adásvételi szerződést írtak alá a 2 MW névleges kapacitású nagykőrösi biogázüzem 100 százalékát tulajdonló Energikum Zrt. felvásárlásáról, továbbá a hulladékkereskedelemben, valamint a biogázüzem alapanyag-beszerzésében aktív, már az Alteo 67 százalékos tulajdonában lévő Eco-First Kft. további 33 százalékos üzletrészének megvételéről is. Mindkét tranzakció akkor valósulhat meg, ha az adásvételi szerződésben foglalt zárási feltételek teljesülnek.

A tavaly megvásárolt, 20 MW-os naperőmű-fejlesztési lehetőséget birtokló Edelyn Solar Kft. megszerezte a fejlesztés megvalósításához szükséges engedélyeket, elérte a fejlesztésre kész státuszt. A vállalat folyamatosan dolgozik szabályozási központjának további fejlesztésén is, amiben jelentős növekedési potenciált lát. A közelmúltban egy új, tisztán megújuló energiaforrás-alapú erőműveket integráló szabályozási központ is megkezdte a működését az Alteonál – közölték. Az energiatermelési és -szolgáltatási tevékenységeken túl a hulladékgazdálkodási tevékenységében is jelentős fejlődési potenciált lát az Alteo. Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. A papír 2600 forinton zárt pénteken, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 3440, a legalacsonyabb 2100 forint volt.