2023 január 27

Ársapka eltörölve, extraprofitadó megemelve, mi történik a Mol árfolyamával?

Eseménydús hetet tudhatunk magunk mögött, kedden éjszaka a kormány bejelentette a 480 forintos hatósági üzemanyag ár eltörlését, ám nem sokáig örülhetett a Mol, szerdán a Magyar Közlönyben megjelent módosítás szerint 40 százalékról 95 százalékra emelték a szankciós extraprofitra vonatkozó adó mértékét. A hírek alaposan megmozgatták a Mol árfolyamát.

Múlthét pénteken még 2844 forinton zárt a Mol, a mai kereskedési napot pedig 2 forintos, 0,08 százalékos erősödést követően 2600 forinton zárta. Ezzel a hét során a Mol részvények értéküknek 8.58 százalékát elveszítették.

A hét közepén jött a nagy törés

A szerdai eseményeket követően zuhant egy nagyot az árfolyam. Szerda reggel még 2880 forint nyitott a Mol, már a nap során meredek esésbe kapcsolt a papír, végül 2746 forinton zárta a napot. Csütörtökön még tovább folytatódott a lejtmenet, a szerdai záróértékez képest jóval alacsonyabban, 2590 forinton nyitotta a hét negyedik kereskedési napját a Mol. A csütörtököt végül némi emelkedést követően 2598 forinton zárta a részvény, de a szerda reggeli nyitóértékhez képest csütörtök estére közel 10 százalékot esett az árfolyam.

Az év egészére nézve továbbra is pozitív a Mol hozama, idén jelenleg 3.2 százalékos pluszban áll a papír. Viszonyítás kérdése, hogy ez örömhír-e, az mindenképp jó, hogy még mindig pozitív a részvény idei hozama, de április végén több mint 25 százalékos pluszban is jegyezték a Mol-t.