2024 június 16

2022 a magyar tőzsdén – ez történt a legnagyobb hazai részvényekkel

Tegnapi cikkünkben a forint árfolyamának alakulására tekintettük vissza összegzésként, az év utolsó napján pedig a négy hazai blue chip idei, kizárólag az árfolyamra vonatkozó teljesítményét összesítjük. Nagyon eltérően alakult a budapesti tőzsdén a részvények árfolyama, nagyobb esést és emelkedést is láthattunk 2022-ben a legnagyobb magyar részvényeknél.

OTP – nagy értékvesztés

Az OTP árfolyama a 2021-es évet 16600-on zárta, ami ha nem is ért fel tavaly novemberi csúcsokhoz, azért ritkán látott magas értéket jelentett. A legnagyobb hazai blue chip januárban még szépen emelkedett, egészen 18600 fölé, februártól viszont hónapokig tartó esést láthattunk. Az idei mélypontot 7800 alatt láthattuk júliusban, azóta viszont erről a szintről némileg korrigált a bankpapír, így végül 10110-en, 39 %-os eséssel búcsúztatja az évet az OTP.

Mol – kisebb emelkedés, nagy hullámvasút

Nagyon nagy utat járt be a legnagyobb hazai vállalatnak tekinthető Mol árfolyama a 2022-es esztendőben. Az előző évet 2520-on zárta az olajmulti, áprilisban pedig 3100 felett is járt egy Mol részvény értéke a tőzsdén. Az olaj, a finomítói árrések, a benzinárstop, a különadók árnyékában a cég részvényeinek árfolyama jelentősen ingadozott, így 2300 körüli értékkel is találkozhattunk. Végül 2602 forinton alakult az idei záróárfolyam, ez valamivel több, mint 3 %-os növekedést jelent.

A Mol régi székháza – végül pluszban zárta az évet az olajmulti árfolyama

Richter – végül mínuszban

A Richter árfolyama 8725 forinton fejezte be az előző évet. Az idei év döntő részében ezen szint alatt mozgott a gyógyszercég részvényeinek árfolyama, a csúcsot a Richter 2022-ben decemberben érte el, amikor jócskán 9000 fölé emelkedett a papírok értéke. Az év utolsó kereskedési napjaiban azonban nem volt túl jó a hangulat a Richter piacán, így 8300-as záróárfolyam alakult ki tegnap, ami egy év leforgása alatt majdnem 5 %-os eséssel ér fel.

Magyar Telekom – nem alakult túl jól

A legkisebb forgalmú és kapitalizációjú hazai blue chip, a Magyar Telekom árfolyama is esett összességében az idei évben. A 2021-es évet 410 felett zárta a Telekom, de idén 280 forint alá is benézett a telekommunikációs vállalat részvényeinek árfolyama. Az egy meglehetősen izgalmas közgyűléssel is tarkított évet végül a Telekom 339 forinton zárja, 17 % feletti esést elszenvedve az elmúlt 12 hónap leforgása alatt.

Forrás: www.investing.com