Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Forint – durva zuhanás, újra jön a 400-as euró?

Nagyot nagyot fordult a világ egyetlen nap alatt a forint árfolyamával. Míg tegnap még február első napjai óta nem látott szintre erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, és 383 alá került az EUR/HUF keresztárfolyam, addig mostanra már 388 felett jár. Közben pedig a nemzetközi tőzsdéken sem túl jó a hangulat.

Forint – minden összejött

A Portfolio.hu értékelése szerint több tényező is okozhatta a forint hirtelen esését, a tegnap óta bekövetkezett igencsak látványos fordulatot. Egyrészt emelkednek az amerikai kötvényhozamok, és a főbb részvényindexek is esést mutatnak az utóbbi időszak menetelése után. Ez pedig a kockázatvállalási hajlandóságot erősen csökkentheti. Márpedig utóbbi nem jó hír a forinthoz hasonló módon sérülékeny devizák számára. Ugyanez elmondható a dollár most látható erősödéséről is.

Emellett kiemelték, hogy pénteken érkezik a piacok zárás után a Moody’s minősítése. A hitelminősítőnél jelenleg befektetésre ajánlott Magyarország, és ez nem is valószínű, hogy most megváltozik. A minősítéshez rendelt kilátás sem mindegy, jelenleg ez stabil, de lehet pozitív, vagy pedig negatív kilátás is. Ez egy olyan országspecifikus tényező, ami a forint szempontjából szintén izgalmas lehet a megjelent elemzések szerint. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, ezen kívül még a jegybank kamatpolitikája és a költségvetési helyzet is sokat számíthat a forint szempontjából.

Technikai elemzés

Még a mai mozgások előtt tette közzé technikai elemzését a forint-euró devizapárról az OTP. Csökkenő trend jellemzi, trendszerű mozgás mellett az EUR/HUF keresztárfolyamot szerintük. A 382,8 körül található erősebb támasz, amelyet tegnap el is ért – írják. Ha ez a szint nem tartja meg, akkor további teret nyithat lefele a 375 irányába az elemzés alapján. A hosszabb csökkenő piros trendvonalat kellene megtörnie ahhoz, hogy emelkedésbe fordulhasson az OTP elemzői szerint. Ellenállásnak a 398,4, a 406,25 és a 414,06 lettek megjelölve, míg támasz a 382,8 és a 375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!