2024 október 05

Az ukránok titkolóznak – ebben a csodafegyverben bíznak? 

Az ukrán helyzet tovább romlik, ahogy az orosz csapatok fokozzák támadásaikat. Úgy tűnik mostanra akkora pusztítást végeztek az oroszok, hogy az ukránok inkább már be sem számolnak a veszteségikről. Sorra esnek el az ukrán települések. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin láthatóan mindent bevet Ukrajna ellen. Próbál nyomást gyakorolni az ukrán erőkre, mielőtt a nyugati fegyverek megérkeznek. Az ukrán kormány vasárnap este elismerte három donbaszi falu elvesztését, azonban a valóság ennél sokkal súlyosabb. A geolokációs adatok szerint az orosz csapatok szélesebb körű pusztítást végeztek, mint ahogy azt hivatalosan elismerte Ukrajna.  

Az orosz csapatok áttörték a frontvonalat – egyetlen csodafegyver segíthet Zelenszkijnek? 

Az ukrán csapatok viszont már nem bírnak az orosz nyomással. Egyetlen reményük maradt, az FPV kamikaze-drónok illetve a „bombázódrónok”. Ezek az eszközök felelnek ugyanis az oroszok harctéri veszteségeinek feléért. A brit védelmi minisztérium szerint az egyik ukrán titkosszolgálati szervezet arról számolt be, hogy legutóbb hasonló, pilóta nélküli járművekkel hajtottak végre egy komoly támadást a kuscsevszkajai reptér, valamint az ilszkiji és a szlavjanszkojili olajfinomítók ellen. A támadás méretét jól mutatja az orosz védelmi minisztérium jelentése is melyben a légvédelem által megsemmisített eszközök számát 66-ra becsülték.  

Az orosz elnök is egyre nyugtalanabb, hiszen újabb amerikai fegyvercsomag érkezik Ukrajnába, ami új kihívások elé állíthatja az orosz offenzívát. Múlt hét pénteken hivatalossá vált, hogy Ukrajna 6 milliárd dollár értékű fegyvercsomagot kap. Továbbá a lett kormány kedden újabb katonai segélycsomagot hagyott jóvá. Ez a segély rövid hatótávolságú légvédelmi fegyvereket és megfigyelő drónokat is tartalmaz. Az orosz csapatok folyamatosan törnek előre az ország területén, és sorra ostromolják az ukrán településeket, városokat. A közelgő nyugati fegyveres támogatás és a nemzetközi közösség által felkínált segítség jelentősége napról napra nő. Az orosz-ukrán konfliktus által okozott pusztítás világossá teszi, hogy azonnali és hatékony intézkedések szükségesek a béke és a stabilitás helyreállításához Ukrajnában és az egész régióban. 

Címlapkép forrása: Shutterstock