2025 november 18
Drágább lett a húsvéti asztal – Mutatjuk a legfontosabb élelmiszerek drágulását

Drágább lett a húsvéti asztal – Mutatjuk a legfontosabb élelmiszerek drágulását

Hiába az árrésstop, idén húsvétkor is drágább lett a bevásárlás
A húsvéti alapanyagok többsége jelentősen drágult tavalyhoz képest. A tojás, a tejtermékek és a zöldségek ára látványosan megugrott, de a húsok sem maradtak ki az áremelkedésből. Bár egyes import zöldségek olcsóbbak lettek, a hazai termékek többsége jóval mélyebbre nyúlt a vásárlók zsebébe. Megnéztük milyen árakkal számolhatunk idén.

Húsvéti időszakban emelkedtek a zöldségek árai. Forrás: Unsplash

A húsvéti időszakban jelentősen drágult az élelmiszerek árai

Idén húsvétkor is megtapasztalhattuk, hogy az ünnepi asztal nem olcsó mulatság. Bár egyes termékekre árkorlátot vezettek be, az infláció és a változó piaci körülmények így is érezhetően megemelték a húsvéti klasszikusok, tojás, sonka, zöldségek, kalács árát. A KSH és az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb adatai alapján megnéztük, pontosan milyen mértékben változtak az árak tavalyhoz képest, és mely termékek drágultak kiugróan az ünnepi időszakban.

Élelmiszerfronton a háztartások a húsvéti kiadások jelentős részét a nagypéntek előtti napokra halasztják, így a kereskedők az utolsó hétvégétől kezdik a dömpingszerű akciózást. A húsvétra készülődés az élelmiszerek vásárlásában jelentkezik. A tavaszi friss zöldségeket is ilyenkor kezdik el árusítani. A húsvéti sonka és a desszertek iránti kereslet is jelentősen megnövekszik ebben az időszakban. Különösen nagy ebben az időszakban az alkoholmentes és az alkoholos italok eladása és a tojás forgalma is megugrik.

A legnagyobb áremelkedők a tojás, kígyóuborka és paprika

A primőr termékek nem annyira emelkedtek tavalyhoz képest. Talán a paradicsom, amely drágább lett. Azért az árak közötti szórás nagy is tud lenni. Például az újhagyma 200-350 forint között kapható. A hónapos retek, ami tavaszkor mindig az asztalra kerül meglepően jó áron van, 300 forint alatt lehet kapni egy csokorral. A paprika a tavalyi árhoz hasonló és 1 400 és 1 990 forint között van kilója. A paradicsom pedig széles ársávban kapható. A KSH szerint 20,7 százalékkal nőtt az ára. A friss lédinges változat ára 1 300 és 1 700 forint között kapható. Természetesen a fürtös, koktél változatnak az ára jóval magasabb és 3 ezer forint körül van. Itt az áremelkedés a spanyol fürtös változatból közel 40 százalék.

Aminek elképesztően ugrott az ára, az a kaliforniai paprika. Az ára 75 százalékkal emelkedett, és 2 000 és 3 999 között kapható üzlettől függően. Ahogy a kígyóuborka is magas, 40 százalékos drágulással, 399 forintos átlagáron található az üzletek polcain.

A tojás ára a tavalyi 40 forintról duplájára emelkedett. A ketreces tartásúnak darabja már 90 forintért kapható. A farm tojások darabára 102 forintnál kezdődnek.

A vaj árrésstopos kategóriába tartozik, így az ár csak 14 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

A kalács ára is emelkedett. Forrás: Pixabay

Változatos képet mutatnak a hús- és péksütemény-árak

A húsvéti kiadások komoly tétele a füstölt áru, ám a választék olyan hatalmas, hogy minden évben össze lehet állítani a termékekből a pénztárcához illetőt. A vásárlók szerint a sonka ennek az ünnepnek a legfontosabb étele. A fogyasztók 36 százaléknak volt már rossz tapasztalata, és csaknem minden negyediknek gondot jelent a jó sonka vásárlás. A kiváló minőség majdnem minden harmadik vevőnek fontos, kizárólag az ár alapján mindössze 12 százalék dönt. A magyar gyártók termékeit közel 30 százalék részesíti előnyben.

A kalács ilyenkor mindig kerül az asztalra. Átlagosan elmondható, hogy széles a szórás. A jó minőségű fonott változat átlagára 799-1 300 forint között található.

A húsvéti sonkák árai is emelkedtek idén. Forrás: Pick

Mennyibe kerül a húsvéti sonka?

A kínálat változatos, csülök, kötözött sonka , lapocka és comb az ilyenkor preferált termék. A legolcsóbb a csülök, amelynek ára 1 600–2 000/kg van. A lapocka pedig 3 500–4 200 forintos ár között kapható. A kötözött sonka ára is már a magasabb ársáv közé tartozik és 3 900 és 4 200 forint között van kilója. A tarja dió pedig ennél magasabb árral van jelen a piacon 4 900-5 200 forint közötti kiló sárral. A vágóbárány ára átlagosan 1 750 forintba kerül. Természetesen a piacokon más árakat találhatunk, mivel egyedi beszállítóktól szerzik be az árukat.

Összességében a hagyományos húsvéti menü idén drágább lett, mint tavaly, bár a pontos növekedés mértéke nagyban függ az a terméktől és a származási helytől.

Címlapkép forrása: Pixabay

Oszlányi Gyöngyvér

Oszlányi Gyöngyvér



Oszlányi Gyöngyvér a Tőzsdefórum vezető szerkesztő-újságírója, ahol gazdasági témájú cikkeket ír, hírszerkesztéssel és címlapszerkesztéssel is foglalkozik. Korábban a Médiaworksnél dolgozott újságíróként, és megfordult a Világgazdaság, Magyar Nemzet, Bors, Ripost vagy Metropol oldalain. Tapasztalata kiterjed a gazdasági, kulturális, valamint közösségi hírek szerkesztésére, és szoros kapcsolatban áll a napi gazdasági eseményekkel.Fotósként rendszeresen jelentek meg a sajtóban képei. Rendszeresen vett részt sajtóeseményeken, ahol interjúkat, tudósításokat és beszámolókat készített, sőt videós anyagokat is forgatott, amelyek több milliós nézettséget értek el. Pályafutását művészeti menedzseri és újságírói diplomával kezdte, majd a József Attila Tudományegyetemen szerzett kommunikáció szakos diplomát. Két évig műsorvezetőként dolgozott filmes témájú podcasteken. Újságírói munkája előtt marketingmenedzserként dolgozott nemzetközi reklámügynökségeknél, ahol sikeres reklámkampányokat szervezett és PR területen szerzett tapasztalatokat. Ezen kívül dizájnerként és kulturális menedzserként is több projektben vett rész sikeresen. Gyöngyvér fiatal korában táncművészként dolgozott nemzetközi filmekben szerepelt és modern darabokban működött közre.

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapd meg a legújabb tőzsdei híreket, egyenesen az e-mail fiókodba.