Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Forint – brutálisat művelt, ennyiért vehetsz eurót!

Nem csodálkozhatunk már azon, ha a forint rendkívüli mozgásokat produkál. A magyar fizetőeszköz ugyanis nagyon nagy volatilitást is többször képes volt felmutatni az elmúlt időszakban. A legtöbbek által figyelt keresztárfolyam, az EUR/HUF kurzus grafikonja ezért korántsem mutat nyugodt árfolyam-alakulást. Érdemes megnézni, hogy idén eddig hogyan is alakult az euróárfolyam.

Forint – micsoda hónapok

A 2022-es évet majdnem pontosan a 400-as szinten zárta a forint az euróval szemben az év utolsó kereskedési napján érvényes, hivatalos MNB középárfolyam szerint. Ez messze volt az októberi mélypontoktól, amikor bőven 430 felett is járt az EUR/HUF kurzus, de a 2022-es év összességében így is gyengüléssel járt a hazai pénznem számára.

A januári hónapban nem láthattunk túl nagy ingadozást, inkább stabil erősödés jellemezte a forintot. A hónapot végül 388,99-en zárta az euróval szemben a magyar fizetőeszköz az MNB középárfolyami adatai szerint. A februári hónap további erősödést hozott, benézett többször is 380 alá az euróárfolyam. A februárt végül 379,90-en zárta az EUR/HUF kurzus.

Márciusban már jóval bonyolultabban alakult a kép a bankcsődök miatt. A forint volt, hogy 402 fölé gyengült az euróval szemben, amivel az év addigi részének erősödését radírozta le. A napi középárfolyam március 20-án volt a legmagasabb, de akkor is 400 alatt maradt. Végül a hónap végére alaposan lenyugodtak a kedélyek, 380,99 volt a márciusi végi záró-középárfolyam. Összességében alig gyengült tehát a viharos hónapban a forint. Az április pedig már szinte végig az erősödésről szólt, a hónap utolsó kereskedési napjára 372,98-ig süllyedt a középárfolyam.

Befolyásoló tényezők

A május eddig nem alakult rosszul a forint számára, jelenleg is az április végi záróárak környékén alakul az euróárfolyam. Az, hogy a nyári időszakra mennyiért válthatunk majd eurót, még számtalan tényezőtől függhet. A korábbi elemzői megszólalások alapján ide tartozik a nagy jegybankok monetáris politikája is, melyek múlt héten tartották kamatdöntő üléseiket. Nem kérdés viszont, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kommunikációja és politikája az egyik legfontosabb. A továbbiakban is érdemes tehát mind a hazai, mind a nemzetközi folyamatok figyelni. Előbbiek közül érdekes lehet a szerdán napvilágot látó friss inflációs adat is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!