2024 május 08

Vizsgálják az ételmérgezés körülményeit

A Nébih hétfőn megerősítette, hogy a betegeket ellátó orvosok megállapították a botulizmust, a hivatal ennek forrását vizsgálja laboratóriumaiban. A Nébih szombaton figyelmeztetett a kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére, amelyben eddig négyen betegedtek meg. Hozzátették, hogy a hatóság egy kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik.

Egy egri kistermelő készítményei okozhatták a fertőzést

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott. Megállapították azt is: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt, egri kistermelő Gourmand company márkajelzésű készítményeitől lettek rosszul.

Tünetek

A botulizmus okozta tünetek közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, a további látászavarok. Ezek átlagosan 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már 4 órán belül, de 10 nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdeti tüneteket követően szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Emellett az ételmérgezést hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek.

A Gourmand Company ügyvezetője, Keksz Zsolt ugyanakkor azt feltételezi, nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg a fogyasztók. Érvelése szerint üzemükben őstermelőként az előírtnál szigorúbb szabályokat alkalmaznak, termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során. Továbbá, a baktérium szinte kivétel nélkül húsárun keresztül kerül a szervezetbe, de termékük nem érintkezhet hússal.

Nem minden bio a biopiacokon

Az MBSZ hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy bár biopiacokon, bioboltokban értékesítették, nem biotermékek Keksz Zsolt kistermelő termékei. Az eset a szövetség szerint rávilágít arra a szabályozatlan, és a fogyasztókat megtévesztő helyzetre, hogy a „bioboltokban”, „biopiacokon” – az ellenőrzést önként vállaló elárusító helyeket kivéve – a fogyasztók folyamatos megtévesztése zajlik. Hozzáteszik, hogy ezen kíván változtatni a készülő hazai biorendelet módosítása.

A Nébih felhívta a figyelmet arra: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt (szarvasgombás pesto, humusz) vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.