2024 május 22

UNCTAD: növekedhenek a külföldi tőkebefektetések

Az ENSZ szakosított szervezete a nemzetközi beruházásokról hétfőn kiadott éves jelentésében emlékeztetett, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások lelassították a folyamatban lévő beruházási projekteket, és a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke másfél ezer milliárd dollárról ezermilliárd dollárra csökkent. A tavalyi 35 százalékos csökkenés után a globális beruházások idén 10-15 százalékkal növekedhetnek, ledolgozva a veszteségek egy részét, mivel a multinacionális vállalatok újraindítják a felfüggesztett munkákat.

A világgazdaság 2020-ban több mint 3 százalékkal zsugorodott, de a Világbank, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss előrejelzése idén öt és hat százalék közötti mértékben növekedhet.

Jóllehet a hazai össztermék (GDP) növekedésével együtt jár a közvetlen külföldi tőkebefektetések fellendülése, a járvány előtti utolsó békeév, 2019 szintjéhez képest így is 25 százalékkal lesz alacsonyabb idén – vélte James Zhang, a UNCTAD befektetési és vállalkozási divíziójának igazgatója.

Tavaly a fejlett gazdaságokba irányuló befektetések értéke 58 százalékkal, 312 milliárd dollárra csökkent, ami 2003 óta a leggyengébb adat. Ezen belül is Európába 80 százalékkal kevesebb értékű befektetés érkezett, mint 2019-ben. Az Egyesült Államokban 40 százalékos visszaesést mértek, de 156 milliárd dollárral így a legtöbb külföldi tőkét vonzó ország volt – ismertette a távirati iroda.

A fejlődő Ázsia volt az egyetlen régió, amely növekedésről számolt be a tavalyi évről. A közvetlen külföldi tőkebefektetések több mint fele indult, illetve érkezett ebbe a térségbe. Az Egyesült Államok után Kína, Hongkong, Szingapúr és India következett a legtöbb külföldi tőkét vonzó országok listáján.

A Kínába irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke 6 százalékkal, 149 milliárd dollárra ugrott a GDP-növekedés gyors helyreállásának köszönhetően, míg Szingapúrba 91 milliárd dollár áramlott, ami több mint négyszerese a második helyezett délkelet-ázsiai országhoz, Indonéziához képest, és majdnem háromszorosa a világ 83 strukturálisan gyenge, sérülékeny és kis gazdaságát együttvéve.