2023 március 23

Túl messzire ment a NATO, veszélyes fázisba léphet a háború

Miközben a NATO egyre jobban befolyásolja az orosz-ukrán háború kimenetelét, az oroszok már a szövetség háborúba történő belépéséről beszélnek. Nehéz helyzetben van a NATO, hiszen ezt mindenképp el szerette volna kerülni. A háború azonban már túlnőtt Ukrajnán. Egyre nagyobb a pánik hiszen a fegyverszállítások kiszámíthatatlan eszkalációhoz vezethetnek. Ukrajna szerint viszont a fegyverekre sürgősen szükség van az orosz támadások megakadályozására és a tűzerő fellendítésére. Az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek a konfliktust a lehető legnagyobb mértékben elhúzni. Félő azonban, hogy az oroszoknál egyszer csak betelik a pohár. António Guterres, az ENSZ főtitkára aggodalmát fejezte ki a háború közelmúltbeli iránya miatt. „A béke kilátásai folyamatosan csökkennek, a további eszkaláció és vérontás esélye pedig egyre nő. “

Miért annyira veszélyes a fegyverek szállítása?

Az EU megfogadta a háború elején, hogy nem kerül katonai konfliktusba az oroszokkal, csökkentve ezzel egy világháború kitörésének esélyét. Helyette a szankciókat választották. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem elég arra, hogy Oroszországot térdre kényszerítsék. A jelentések szerint Putyinnak még legalább három évre elegendő pénze van a háború folytatására.

Egyre több fegyvert küld a NATO, de az oroszok is erősen nyomnak

Az év eleje óta a nyugati országok több száz tankot és páncélozott járművet ígértek Ukrajnának, hogy emeljék azok tűzerejét és a mobilitását az orosz vonalak áttöréséhez. Ez azonban az oroszok szemében a NATO belépését jelentheti a háborúba. Óvatosan kell kezelni a helyzetet, hiszen a háború eszkalációja, amelyre az orosz védelmi miniszter is figyelmeztetett, akár végzetes is lehet.

Az elmúlt napokban erősen nyomtak az oroszok. A harcok hónapok óta az ukrán kézen lévő Bakhmut város körül összpontosulnak a keleti Donyeck tartományban, amelyet Oroszország megpróbál bekeríteni. Moszkva délebbre is támadást indított Vuhledar városa ellen. A katonai műveletek jelenleg a sikerrel haladnak ezen a területen.

Forrás: aljazeera.com