2024 július 20

Szupergazdagok – Aki szegény, az a legszegényebb

A BCG tanulmánya szerint a 100 millió dollár feletti németek 2023-ban messze a legnagyobb vagyonnövekedést könyvelték el.

A szupergazdagok Németországban tudták messze a legtöbbet növelni pénzügyi vagyonukat az elmúlt évben. Ez derül ki a Boston Consulting Group (BCG) közzétett Global Wealth Reportból. Eszerint a 100 millió dollár felettiek vagyona több mint tíz százalékkal nőtt tavaly.

Boston Consulting Group tanulmány

A BCG szerint minél alacsonyabb az eszközállomány, annál szerényebb volt a növekedés. A legfeljebb ötmillió dollárral rendelkezők körében még mindig több mint öt százalék volt a növekedés. A 250 000 dollárig terjedő vagyon azonban ,,csak” 1,5 százalékkal nőtt.

„A nagyon gazdag befektetők eszközeik nagyobb hányadát fektetik be a tőkepiacon és olyan magas hozamú eszközökbe, mint a magántőke” – mondja Akin Soysal, a BCG partnere. „A kevésbé gazdagok hagyományosan alacsonyabb kockázatú eszközosztályokra támaszkodnak, mint például bankbetétek, készpénz vagy biztosítás – a hozamok rovására.” – ismertette a spiege.de hírportál.

A tanulmány szerint Németországban összesen 3300 szupergazdag ember él. Ez 300-as növekedést jelent az előző évhez képest, és a harmadik legmagasabb szám világszerte az USA (26 000) és Kína (8 300) után.

A németországi szupergazdagok csaknem 2,1 billió amerikai dollárt birtokolnak, és ezzel a teljes pénzügyi vagyon 23 százalékát – ez csaknem kilenc százalékponttal több, mint e csoport globális átlaga. Ezzel szemben 66,5 millió németnek 250 000 dollárnál kisebb pénzügyi vagyona van, ami 42 százalékos részesedésnek felel meg.

Supergazdagok lobális nettó vagyona

A szerzők szerint a vagyon eloszlása ​​Németországban „átlag felett egyenlőtlen”. A számítások azt mutatták, hogy ez a tendencia tovább erősödik. A szupergazdagok az összes pénzügyi vagyon 26 százalékát birtokolják Németországban.

A jelentés szerint a globális nettó vagyon jelentősen, négy százalékkal nőtt tavaly. Legjelentősebben, hét százalékkal nőttek a pénzügyi eszközök, amelyek között a készpénz, számla, kötvények, részvények és befektetési alapok, valamint nyugdíjak szerepelnek. Az ingatlanok, nemesfémek és egyéb fizikai befektetések mindössze két százalékkal növekedéstek. Különösen az ingatlanárak zuhanása lassította a növekedést.