2024 május 27

Szakad a kriptó piac – Ok nélkül?

Komoly negatív mozgásokat mutatott a kriptó piac az elmúlt egy napban. Az akár 10+%-os esések még a vezető kriptovalutákra is kihatottak, láthatóan ok nélkül.

Crash, vagy csak egy újabb nap?

Csütörtökön a bitcoin 7,2%-ot esett, ami a legnagyobb egynapos esés 2022 novembere óta, amikor a vezető tőzsde, az FTX összeomlott. Ezután pénteken az ázsiai kereskedési órák alatt két hónapos mélypontra, 26 172 dollárra süllyedt, ami június 16. óta a legalacsonyabb szintje. Az ethereumot is megrázta az esés, azonban több órája már stabilan áll a 1600-as szintek felett.

Miért történhetett mindez, és kell-e aggódni? Nos egyfelől konkrét indok nincsen a sell-off mögött, egyszerűen csak elérhette a tőzsdére jellemző kockázatkerülő magatartás a kriptót is. Másfelől lehet ez egy rövid kockázatrealizálás, vagy akár egy bear market folytatása is. Az esések nagynak tűnhetnek egy áltagos befektető számára, azonban a világ legvolatilisebb piacán ez igazán mindennapinak mondható.

Joseph Edwards, az Enigma Securities kutatási vezetője az alacsony volatilitásnak és a lakossági befektetők lelkesedésének hiányának tulajdonította a bitcoin árfolyamának mozgását.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock