2023 március 20

Megszólaltak a jegybankok elnökei – szakad a tőzsde

Esnek a tőzsdék, emelkedik a kamatláb, nem látjuk a végét a válságnak. A befektetők újra kezdik elveszíteni a bizalmat a nemzetközi és magyar gazdaságban is.

Powell jött, látott, beszélt

Tegnap már írtunk egy apró cikket, az amerikai jegybank elnökének nem várt, de ismert gondolatairól. A piacok azóta pirosban állnak, ez igaz a kriptóra, az amerikai indexekre és papírokra, de még az európai tőzsdékre is. Miért van ez? Valóban a tőzsdék ellen munkálkodnak a jegybanki vezetők?

A válasz persze egyszerű. Powell le akarja győzni az inflációt. Emiatt pedig mindent is hajlandó bevetni (közel mindent). A kamatplafon elméletileg megállt volna valahol 5%-nál. Ez azt jelenti, hogy jött volna még egy kisebb emelés, olyan 25 bázispont körül és vége. Innen megyünk lefele, a tőzsde pedig fölfele. A válságnak és ennek a rossz gazdasági ciklusnak vége, jöhet a boldogság. Ez sajnos nem így lesz. A jegybank tovább emel, még 75 pontokról is tettek említést a Fed tagok. Ez az erős amerikai adatoknak köszönhető. Leginkább a munkaerőpiac és az infláció sikerült magasabbra a vártnál.

Itthon is kemény Matolcsy véleménye

A Portfolio már írt nem is egy cikket a jegybankelnök felszólalásáról. A magyar piac pirosra értékelte az MNB elnökének gondolatait. Sok mindent ki lehetne emelni a beszédből, de talán a legfontosabb egy befektető számára, akár a forintról akár a részvényekről van szó, az a tény, hogy elvi ellentét van a jegybank és a kormány között.

Mindenesetre a magyar papírok esnek. Az OTP heves reakciókat mutat hiszen pénteken jön a jelentése. Emellett a banki különadók és a magyar gazdasági helyzet sem segít a befektetői kedven. A MOL is megszenvedi az infláció ellenes kormánypolitikát, szinte az OTP-vel együtt esve.

A forint komolyan erősödött az elmúlt időszakban, azonban most elfordult a kritikus szintektől. A dollár ellen nem 349, hanem 360 körül mozgunk, míg az euró ismét 380 fölé emelkedett.

Képek forrása: shutterstuck

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!