2024 április 25

Kínában csökkentek az új lakások árai

Lassult az új lakások árainak csökkenése Kínában januárban, a legnagyobb városokban némi stabilizálódás tapasztalható, de országosan a tendencia továbbra is a csökkenés annak ellenére, hogy a kínai kormányzat igyekszik élénkíteni a keresletet.

Az újlakások átlagára 0,3 százalékkal csökkent januárban a vizsgált 70 városban decemberhez képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A kínai kormány több intézkedést hozott az ingatlanpiaci hanyatlás megállítására. Egyebek mellett arra utasította az állami bankokat, hogy növeljék a lakossági hitelezést, miközben több nagyváros is enyhített a vásárlási korlátozásokon, hogy felpörgesse a lakásvásárlást. Az egy évvel korábbihoz képest a lakásárak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak idén januárban. Ez tíz hónapja a legnagyobb csökkenés – közölte a távirati iroda.

Tavaly januárban még ennél is nagyobb, 1,5 százalék volt az éves csökkenés, ami akkor részben a koronavírus-járvány következményeivel függött össze. A kínai növekedés szempontjából kulcsfontosságú, a GDP közel negyedét adó ingatlan- és építőipari ágazatban a 2020-ban bevezetett szigorúbb finanszírozási szabályok és a világjárvány sok fejlesztőt a csőd szélére sodort. Az adósság refinanszírozásának nehézségei és a likviditásszűke miatt több ingatlanfejlesztő nem tudta befejezni megkezdett projektjeit. A pandémia keltette bizonytalanság és a kínai gazdaság lassulása miatt visszaesett a kereslet. A lakásárak csökkenése pedig súlyosbította az ingatlanfejlesztők gondját.

Borítókép forrása: Shutterstock