2024 április 24

Lassult a japán kiskereskedelmi forgalomnövekedés

Japánban minimálisan lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves szinten. Az ipari termelés pedig közel négy éve a legnagyobb mértékben esett havi összevetésben a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium csütörtöki közlése szerint.

A kiskereskedelmi forgalom az elemzői várakozásoknak megfelelően 2,3 százalékkal nőtt januárban a decemberi 2,4 százalék után. Ezzel már 23. hónapja tart a kiskereskedelmi forgalomnövekedés. Az elmúlt hónapban az áruházak eladása 3,5 százalékkal, az élelmiszereké és italoké együttesen 4 százalékkal, a gyógyszer- és kozmetikai termékeké pedig 7,1 százalékkal nőtt 2023 januárjával összevetve. A kiskereskedelmi forgalom januárban 0,8 százalékkal nőtt decemberhez képest, amikor 2,9 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Japán ipari termelése januárban 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben, 7,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. 1,5 százalékkal maradt el 2023 januárjához képest. Idén januárban a gépjárműgyártás 17,8 százalékkal csökkent decemberrel összevetve. Az elektromos autók globális gyártásának a mérséklődése miatt januárban 21,4 százalékkal hanyatlott a lítium-ion akkumulátorok gyártása Japánban – közölte a távirati iroda.

Borítókép forrása: Shutterstock