2023 január 31

Betelt a pohár – komoly fenyegetés érkezett a nagyhatalomtól

Már jó ideje nem kerültek címlapra a két ország közti feszültségről szóló történetek, most azonban újabb gyakorlatokról és fenyegetésekről számolt be Tajvan. A világ második legnagyobb gazdasága már több évtizede szeretné egyesíteni a szigetországot. Az eddigi fellángolások után most egy hosszabb csend következett, amelyet tavaly augusztusban Nancy Pelosi látogatása tört meg. A felháborodás olyan mértékű volt Kína részéről, hogy válaszként több napon át tartó gyakorlatokat végeztek vészesen közel a szigetország partjaihoz, többször is betörve légterükbe. A világ ekkor még épphogy csak kezdte feldolgozni az oroszok támadását, erre egy újabb háború kitörésének szélén álltunk. Azóta Kína is visszavett az agresszióból, és a belső problémák megoldására koncentrált. Maradt bőven nehézség 2023-ra Xi Jinping elnöknek, hiszen a korlátozások enyhítése óta az országban teljes a káosz. A szakértők szerint csak az év második felére tud majd kilábalni a helyzetből, és a fellendülés csak ezután jöhet. Nagy kérdés, hogy a gazdaság ilyen labilis állapota mellett mekkora erőket tudna megmozgatni a szigetország ellen. Ennek ellenére a fenyegetések sora még nem fogyott el, Kína újabb erőfitogtatásba kezdhet.

(www.shutterstock.com)

A függetlenséget nem tolerálják – Kína újra felszólalt

A régóta rettegésben tartott sziget ellen Kína újra felszólalt, figyelmeztetve a többi országot, hogy a szigettel kölcsönhatásba lépő külpolitikusok a tűzzel játszanak. Szerdán Peking jelezte, hogy az új évben is nagy hangsúlyt fektetnek a szuverenitásra és a területi integritásra, valamint komoly küzdelmet tanúsítanak majd a tajvani függetlenség forgatókönyvei ellen.

(www.shutterstock.com)

Kína állami tulajdonában lévő Global Times is jelezte, hogy Tajvan elszakadása kudarcra van ítélve, függetlensége pedig büntetendő cselekedet. December végén Kína rekordmennyiségű, 71 repülőgépet és hét hajót küldött Tajvan felé, ezzel megtartva legnagyobb gyakorlatát 2022-ben.

Tajvan is mozgolódik, ezen a héten a katonaság saját gyakorlatokat fog tartani, amelyek célja, hogy megnyugtassák, képesek ellenállni Kína fenyegetéseinek.

Forrás: aljazeera.com

Címlapkép: Shutterstock