2024 június 14

Alaposan belehúzott a kínai külkereskedelem

Áprilisban az export nem várt mértékű növekedésével és az import csökkenésével párhuzamosan gyarapodott Kína külkereskedelmi többlete. A nemzeti statisztikai hivatal kedden publikált adatai szerint.

Kína külkereskedelmi többlete áprilisban 90,21 milliárd dollárra emelkedett. Az előző havi 88,19 milliárd dollárról és az egy évvel korábbi 49,47 milliárd dollárról. A piaci előrejelzések 71,60 milliárd dolláros többletet jeleztek áprilisra. Az export a 8,0 százalékos előrejelzést meghaladó 8,5 százalékkal emelkedett áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. Így már a második egymást követő hónapban mutatott növekedést éves összehasonlításban. Márciusban 14,8 százalékos volt az éves növekedés. Az import a gyengülő belföldi keresletre visszavezethető módon a várt 5,0 százalék helyett 7,9 százalékkal csökkent áprilisban. Amárciusi 1,4 százalékos éves csökkenés után. Kína importja már a hetedik egymást követő hónapban csökkent. Az alacsonyabb belső kereslet, a csökkenő nyersanyagárak és a dollár magasabb árfolyama miatt. A nyersolajimport 1,45 százalékkal csökkent az előző évihez képest, miután márciusban 22,5 százalékkal nőtt – közölte a távirati iroda.

A földgáz behozatala 11 százalékkal ugrott meg. Az Egyesült Államokból az import 3,1 százalékkal csökkent, míg az ASEAN-országokból és az EU-ból származó import 6,25 és 0,12 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államokkal szembeni, politikailag érzékeny kereskedelmi többlet áprilisban 29,68 milliárd dollárra nőtt a márciusi 27,6 milliárd dollárról. https://data.stats.gov.cn/english/easyquery.htm?cn=A01