2023 január 29

A kínai gazdaság felemelkedése – kezdhet aggódni Amerika?

Kína gazdasága az elmúlt években komoly feladatokkal nézett szembe, a techcégek nehézségeitől kezdve az ingatlanipar bukásán át egészen a járványig sok mindent át kellett vészelniük. Most viszont akár az eddigieknél is nagyobb kihívásokkal kell majd megbirkóznia Xi Jinping elnöknek. A hullámzó globális gazdaság és az ország pénzügyi rendszerében bekövetkezett jelentős változások mellett megrendült a fogyasztók bizalma az ország eddigi hajtóerejében, az ingatlanpiacban is. Az üzletvezetők arról számolnak be, hogy a lassabb növekedés ismeretlen időszakára készülnek, szemben a villámgyors gazdasági fellendüléssel, amely évek óta meghatározta az ország gazdaságát. Az a tűz, amellyel eddig fejlődtek, és amellyel veszélybe sodorták az USA vezető gazdasági pozícióját kezd kialudni a rengeteg megpróbáltatás miatt. Nem meglepő, hogy az ilyen fundamentális problémák mellett ez a hatalomátvételről szóló forgatókönyv időbelileg eltolódott, de nem vált semmissé.

(www.shutterstock.com)

2023 lehet a változás éve, azonban a kezdeti időszakban ne legyenek magas elvárásaink

Logan Wright, aki a Rhodium Groupnál a kínai piackutatás igazgatója elmondta, hogy az országra alacsonyabb jövedelmek, csökkenő foglalkoztatási kilátások, csökkent vásárlóerő és alacsonyabb ingatlanértékek várnak idén. Logan hozzátette, hogy az idei évre vonatkozóan lehetetlen előrejelzéseket tenni az ország növekedési üteméről.

(www.shutterstock.com)

A zéró-covid politika enyhítése után teljes káosz alakult ki az országban. A vírus rohamos terjedése már több országnál is vészjelzéseket indított el, ezért különböző korlátozásokat szabnak ki a Kínából érkező utasokra. A káosz ellenére az országnak már szüksége volt az enyhítésre. Az emberek komoly elnyomásban éltek, most viszont az optimalizált stratégia várhatóan az év második felére fellendíti a gazdasági tevékenységet, és megkönnyíti a gazdaság fellendülését és áruk áramlását. Ezzel egy új fejlődési fázisba léptetve az országot. A gazdasági intézkedések szempontjából a belföldi kereslet bővülése kiemelt prioritássá vált a stabil növekedés biztosításának elérésében.

A Világbank nemrégiben készített jelentése szerint Kína átlagosan 38,6 százalékban járult hozzá a globális gazdasági növekedéshez 2013 és 2021 között. Ez több, mint a G7 országok együttesen. A belföldi kereslet bővülése azt jelenti, hogy az eddiginél jobban kihasználják az ország 1,4 milliárd lakosból álló hatalmas piacának potenciálját.

Forrás: fm-magazine.com; prnewswire.com

Címlapkép: Shutterstock