2023 március 20

41 éves csúcson az infláció Japánban

Japánban 4,3 százalék volt az éves infláció januárban, ez 1981 decembere óta a legmagasabb ütem és több mint duplája a jegybank 2 százalékos inflációs céljának a pénteken közölt kormányzati adatok szerint – közölte a távirati iroda.

A japán jegybank által inkább követett, friss élelmiszerárak nélküli, de az olaj termékárakat magában foglaló maginfláció az elemzői várakozásoknak megfelelően 4,2 százalék volt éves szinten januárban a decemberi 4,0 százalékot követően. Tavaly az átlagos maginfláció 2,3 százalék volt Japánban.

Januárban az élelmiszerek 7,3 százalékkal drágultak, a vízdíjak pedig 14,9 százalékkal nőttek éves bázison Japánban. Az infláció a tizedik egymást követő hónapban haladta meg a japán jegybank célját, amely a stabil, 2 százalékos infláció elérése érdekében ultralaza monetáris politikát folytat. Ueda Kazuo, a japán jegybank leendő elnöke pénteki tokiói parlamenti meghallgatásán elmondta: a japán központi banknak fenn kell tartania az ultraalacsony kamatot, hogy támogassa a törékeny gazdaságot, figyelmeztetve a költségvezérelt infláció miatti monetáris szigorítás veszélyeire. Ueda a tíz éve a poszton lévő Kuroda Haruhikót válthatja áprilisban. Összességében Ueda a folytonosságot kívánja képviselni – nyilatkozta Sean Callow, a Westpac vezető elemzője.