2024 május 23

Zuhanórepülésben az OTP Bank Románia eredménye

Az OTP Bank Románia adózás utáni eredménye 65 százalékkal, 14 millió lejre csökkent a január és szeptember közötti időszakban a tavalyi év azonos időszakához mérten azt követően, hogy 23 százalékkal emelkedtek a működési költségei – közölte pénteken a magyar bank romániai leányvállalata.

A működési eredmény 2021 első kilenc hónapjában elérte a 87 millió lejt (1 román lej 72,70 forint), ami 36 százalékkal maradt el a tavalyitól. A kiadások emelkedését a bank 2019-ben elindított növekedési stratégiája eredményezte, amelynek részeként 10 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma. A kiadások növekedését a céltartalékok képzése és az Országos Betétbiztosítási Alaphoz az előző negyedévben befizetett éves hozzájárulás is magyarázza. Ugyanakkor a harmadik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva a működési eredmény 29 százalékkal nőtt a teljes bevétel 6 százalékos emelkedése következtében.

Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, hogy az első kilenc hónap eredményei a fejlődési útjukat mutatja, mindezt az Apollo névre keresztelt növekedési stratégiájuk követése és számos átalakulási program megvalósítása közben érték el. Hozzátette: továbbra is hangsúlyt fektetnek a digitális fejlesztésekre és emellett a fizikai jelenlétükre is. Közölte, hogy a hitelezési és a megtakarítási tevékenységük folyamatosan nő. „Ezeknek a lépéseknek már érezzük a jövedelmezőségét, de jelentős kiadásokkal járnak, amelyeket a belső projektek megvalósítására, a csapat létszámának növekedésére, és a szükséges céltartalékok biztosítására fordítottunk. Nem várunk el azonnali profitot, hanem hosszú távú célokkal építkezünk, fejlesztjük ügyfélkörünket, és finanszírozásainkkal továbbra is támogatjuk a helyi sikertörténeteket” – nyilatkozta a vezérigazgató.

A nettó kamatbevétel 8 százalékos növekedést mutat, és elérte a 363 millió lejt. Ez a teljesítő hitelállomány folyamatos növekedésének köszönhető, amelyet valamelyest visszafogott a nettó kamatmarzs enyhe csökkenése. Az év első kilenc hónapjában a kockázati költségek összességében elérték a 61 millió lejt. A teljesítő hitelek állománya 20 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban, a növekedést mindegyik üzleti szegmens támogatta. A harmadik negyedévben a kkv és vállalati hitelek 11 százalékos növekedést mutatnak az előző negyedévhez képest. Az árfolyamszűrt betétek állománya 28 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ennek következtében a hitel-betét arány 9 bázisponttal javult, és jelenlegi értéke 117 százalék. A helyi jelentési előírások szerint a bank eszközállománya elérte a 17,5 milliárd lejt, amely 23 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. A bank tőkemegfelelési mutatója 20,8 százalékon áll.