2024 május 23

Zsugorodó német gazdaságot vár a Bundesbank

Németország gazdasága a folyó negyedévben valószínűleg ismét zsugorodni fog, de a jövő év elején már megindulhat a javulás, még ha nehézkes ütemben is – jelzi a Bundesbank havi gazdasági jelentésének hétfőn publikált legfrissebb kiadásában. Megjegyezve egyúttal, hogy a németországi infláció jelentősebb mértékű enyhülésére a közeljövőben még nem lehet számítani.

„A következő hónapokban az inflációs ráta valószínűleg a jelenlegi szint körül ingadozik majd” – írja a német jegybank havi jelentése. Októberben az Európai Központi Bank által monetáris politikájához használt úgynevezett harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 3,0 százalékra csökkent Németországban a szeptemberi 4,3 százalék és az augusztusi 6,4 százalék után.

Zsugorodó német gazdaságot vár a Bundesbank

A mély ipari recessziótól sújtott Németország idén Európa leggyengébb gazdaságai közé tartozott a magas energiaköltségek, a gyenge globális megrendelések és a magasabb kamatlábak miatt. A Bundesbank szerint az élelmiszerek és más áruk árának emelkedő tendenciája tovább lassul. „Ezzel szemben a szolgáltatások viszonylag magas áremelkedése az erőteljes bérnövekedés mellett valószínűleg még egy ideig folytatódik” – jegyzi meg a dokumentum.

4 százalék fölé kúszhat az infláció

A Bundesbank nem zárja ki, hogy az infláció decemberben átemenetileg 4 százalék fölé emelkedik. Tavaly decemberben ugyanis a gáz- és távhőfogyasztóknak nyújtott egyszeri támogatás csillapította az áremelkedést. Ez a hatás idén már nem érvényesül, másrészt alacsony bázisként szolgál az idei összehasonlításhoz. A jegybank szerint a német gazdaság valószínűleg nehezen fog kilábalni az ukrajnai konfliktus kezdete óta tartó gyenge szakaszából.

A szakértők arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben a gazdasági teljesítmény ismét enyhén visszaesik. Németországban idén mindössze egyszer volt negyedéves gazdasági növekedés, és az év utolsó három hónapjában a mutatók többnyire negatívan alakultak. A szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék 0,1 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest. A közgazdászok és a német kormány a 2023-as év egészére is enyhe visszaesést várnak. „Az év fordulója körül azonban már az enyhe javulás óvatos jelei kezdenek kirajzolódni” – jelzi a Bundesbank.

„Az új megrendelések alakulása alapján a külföldi kereslet úgy tűnik túljutott a mélyponton.” A gazdasági aktivitás elsősorban keresletoldali impulzusoknak köszönhetően nyerhet fokozatosan lendületet. A lakosság elkölthető jövedelme ugyanis a béremeléseknek és az enyhülő árnyomásnak köszönhetően emelkedőben van – írja a Bundesbank havi rendszeres gazdasági jelentésének hétvőn publikált legfrissebb száma.

Forrás

Borítókép forrása: Shutterstock