Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Visszafogták a GDP-növekedési előrejelzéseiket a német közgazdászok

Az első negyedéves növekedési adatok láttán német banki közgazdászok csökkentették idei GDP-növekedési előrejelzéseiket, és recesszióra számítanak az egész évre vonatkozóan.

A Deutsche Bank közgazdászai a német bruttó hazai termék 0,3 százalékos csökkenésére számítanak, miután korábban stagnálást feltételeztek. A Berenberg Bank szintén stagnálásról mínusz 0,4 százalékra csökkentette GDP-növekedési előrejelzését. A KfW fejlesztési bank és a Commerzbank elemzői is a bruttó hazai termék enyhe zsugorodásával számolnak 2023-ra. A banki közgazdászok így lényegesen pesszimistábbak, mint a szövetségi kormány, amely tavasszal plusz 0,4 százalékra emelte éves GDP-növekedési előrejelzését. Európa legnagyobb nemzetgazdasága már technikai recesszióba került azzal, hogy a második egymást követő negyedévben csökkent a bruttó hazai termék: az idei első negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a GDP a 2022 negyedik negyedévi 0,5 százalékos csökkenés után.

A GDP csökkenése elsősorban a fogyasztók visszafogott költekezésére vezethető vissza, amit viszont a tartósan magas infláció miatt bekövetkezett vásárlóerő-csökkenés váltott ki. „Lehet még számítani a lemaradás behozására a lakossági fogyasztás területén az infláció enyhülésével és a bérmegállapodások szerinti keresetnövekedés megjelenésével” – mondta Stefan Schneider, a Deutsche Bank vezető németországi közgazdásza. „A márciusi visszaesés és az áprilisban és májusban végzett, összességében kiábrándító hangulatfelmérések alapján azonban legfeljebb mérsékelt növekedésre lehet számítani a második negyedévben” – tette hozzá. Az ipari megrendelések például márciusban 10,7 százalékkal zuhantak havi szinten, ami a legnagyobb visszaesés a járvány 2020 áprilisi kezdete óta, és az ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulatindexe is májusban csökkent az első alkalommal hat egymást követő havi emelkedés után.

„Sajnos nem észlelhetők a gazdaságban a lényegi javulás jelei” – mondta Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Megjegyezte, hogy az energiaárak emelkedésének fájdalmas hatása már enyhül ugyan, de a globális kamatfordulat következményei az év második felében egyre inkább érezhetővé válnak. A jegybankok inflációellenes céllal indított kamatemelései ugyanis mind Európában, mind az Egyesült Államokban erőteljesen megemelik a hitelfelvételi költségeket, ami megdrágítja a beruházásokat. A Deutsche Bank közgazdászai szerint az idei év után még a 2024-es év eleje is nehéz lehet a német gazdaság számára, mivel termékeinek a legnagyobb piaca, az Egyesült Államok is könnyen recesszióba csúszhat. Jövő évi GDP-növekedési prognózisukat ezért 1,0 százalékról a felére, 0,5 százalékra vágták vissza. A Commerzbank vezető közgazdásza, Jörg Krämer még ennél is pesszimistább, és stagnálást jósol. A Berenberg Bank vezető közgazdásza Holger Schmieding viszont továbbra is viszonylag bizakodó, 1,3 százalékos német GDP-növekedést vár a jövő évre.

Borítókép forrása: Shutterstock