2024 július 25

Vártnál rosszabb német számok

A német feldolgozóipar új megrendelései havi összevetésben 2020 áprilisa óta a legnagyobb mértékben csökkentek idén márciusban.

A német statisztikai hivatal, a Destatis pénteken az közölte, hogy a feldolgozóipari ágazatban az új rendelések ár, szezonális és naptári kiigazítással 10,7 százalékkal estek februárhoz képes, amikor még 4,5 százalékos növekedést jegyeztek fel. Elemzői várakozások átlagában szerényebb, 2,2 százalékos csökkenés szerepelt. A nagy volumenű megrendeléseket nem számítva 7,7 százalék volt a csökkenés márciusban az előző hónaphoz képest. Márciusban a járműgyártó ágazat megrendelései estek a legnagyobb mértékben, 47,4 százalékkal a februári 55 százalékos növekedés után ugyancsak havi szinten számítva. Rontották a márciusi adatot, hogy a gépjárművek és gépjárműalkatrészek megrendelése 12,2 százalékkal csökkent februárral összevetve.

A külföldi rendelések 13,3 százalékkal, a belföldi rendelések 6,8 százalékkal csökkentek februárral összevetve. A külföldi új megrendeléseken belül az euróövezetből érkezők 10,8 százalékkal, a világ többi részéből származó megrendelések pedig 14,8 százalékkal estek. A feldolgozóipari új rendelések márciusban először csökkentek három egymást követő hónap növekedése után havi szinten. Tavaly márciushoz képest az új megrendelések 11 százalékkal estek, miután februárban 6 százalék volt a csökkenés. Az idei első negyedévben az új megrendelések minimálisan, 0,2 százalékkal haladták meg a tavalyi első negyedévit – közölte a távirati iroda.