2023 december 10

Sorsdöntő választás  – ki nevet a végén?

Ma tartják a parlamenti választásokat Szlovákiában. Az északi szomszédunknál zajló megmérettetés igencsak izgalmasnak tűnik, semmiképpen sem tűnik előre lefutott meccsnek, hogy melyik politikai erő irányítja tovább az országot. Az esélyesek között szerepel Robert Fico is, aki korábban már több alkalommal is betöltötte a miniszterelnöki pozíciót.

Választás – 150 mandátum sorsa a tét

A szlovák választási rendszer szerint az arra jogosult választópolgárok pártlistákra adhatják le a szavazataikat. Összesen ez alapján 150 mandátumot osztanak ki. Mivel teljesen arányos a választási rendszer, ezért igen nehéz egyedül kormányt alakítani. Valószínűleg ez most sem fog sikerülni egyik politikai erőnek sem. A parlamentbe jutási küszöb 5 %, idén 25 párt vagy szervezet versenyzik a választók kegyeiért. A megjelent közvéleménykutatás alapján esélyes egy többségi koalíció kialakítására Robert Fico volt kormányfő pártja, a Smer – Szlovák Szociáldemokrácia.

A legnagyobb ellenfél számukra a még parlamenti képviselettel nem rendelkező Szlovákia (PS) nevű baloldali-liberális erő, melyet Zuzana Čaputová államfő vezet. Nemcsak a rájuk leadott szavazatok számítanak tehát, hiszen nekik is szövetségre kell majd lépniük más pártokkal a parlamenti többség megszerzésének érdekében. Meglehetősen nagy érdeklődéssel számolnak egyébként a választások kapcsán, 70 % körüli részvétel is lehetséges az előzetes becslések alapján.

A leginkább izgalmas kérdés tehát, hogy újra Fico lesz-e a szlovák kormányfő. Fico 2018-ban távozott a miniszterelnöki székből, az azt követő politikai válságok és gazdasági nehézségek azonban újból erőt adtak pártjának, a Smer-nek. Jelenleg egyébként magyar származású kormányfője van Szlovákiának, május vége óta ugyanis Ódor Lajos vezette az országot.

Címlapkép forrása: Shutterstock