2024 május 26

Újjáválasztották az EBRD elnökét

Ismét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökévé választotta csütörtökön a pénzintézet kormányzótanácsa Odile Renaud-Bassót, aki második elnöki mandátumát kezdheti a bank élén.

A francia pénzügyminisztérium gazdaságpolitikai ügyekben illetékes egykori vezérigazgatója a közép- és kelet-európai országok gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott EBRD hetedik – egyben negyedik francia és első női – elnöke. Odile Renaud-Bassót először a EBRD 2020 októberében – a koronavírus-járvány miatt online fórumként – megtartott közgyűlésén választották a londoni pénzintézet elnökévé. A kormányzótanács a Jerevánban zajló éves közgyűlésen szavazott másodszor is bizalmat az elnöknek – áll az EBRD csütörtökön Londonban kiadott tájékoztatásában.

Dupla többség szavazott Basso-ra

Odile Renaud-Basso első EBRD-elnöki mandátuma előtt betöltötte az Európai Unió gazdasági és pénzügyi bizottságának alelnöki tisztségét. A Világbank kormányzótanácsának Franciaországot képviselő tagja volt, és a kormányhitelezők alkotta globális informális csoport, a Párizsi Klub elnökeként is tevékenykedett. A bank londoni székhelyének csütörtöki beszámolója szerint az EBRD elnökét ellenjelölt nélkül, a szükséges „dupla többséggel” – vagyis a kormányzótanács tagjainak, illetve a részvényes országok és szervezetek szavazati jogának többségével – választották ismét a bank élére.

Az EBRD 73 ország, valamint az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona. Az egyes tulajdonos országok és szervezetek szavazati joga arányos az EBRD tőkeállományából általuk lejegyzett tőke értékével. Az elnök újjáválasztásáról szóló csütörtöki tájékoztatásban az EBRD londoni központja felidézi, hogy Odile Renaud-Basso első elnöki időszakának eddigi három teljes évében – 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban – az EBRD 1308 programra 36,6 milliárd euró finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó gazdaságoknak – közölte a távirati iroda.

Óriási segélycsomagok Ukrajnának

A bank 2022 februárja – az Oroszország által indított háború kezdete – óta több mint 4 milliárd euró finanszírozást folyósított Ukrajnának. A tájékoztatás kiemeli azt is, hogy Odile Renaud-Basso elnöksége alatt a kormányzótanács 4 milliárd euró tőkeemelést hagyott jóvá az EBRD számára. Annak érdekében, hogy a bank az eddigi szinten folytathassa, illetve az újjáépítés megkezdése után jelentősen növelhesse ukrajnai finanszírozásait.

EBRD – 34 milliárd eurós alaptőke

A december 31-én életbe lépett tőkeemelés nyomán a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedett. Az EBRD igazgatótanácsa a bank tavaly májusi közgyűlésén terjesztette elő tőkeemelési kérelmét. Azzal az indokkal, hogy a pótlólagos tőkeállomány lehetővé teszi Ukrajna támogatásának folytatását a kockázatok rendszerszintű megosztása – vagyis külső adományok és garanciavállalások bevonása – nélkül is.

Címlapkép forrása: Shutterstock