2024 június 18

Tartalékolnak a britek?

A várakozásokkal ellentétben csökkent augusztusban a brit kiskereskedelem forgalma, jóllehet továbbra is meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki ismertetése szerint a kiskereskedelmi eladások értéke 0,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző hónapban. Az elemzői előrejelzések konszenzusos átlaga 0,5 százalékos havi összevetésű forgalomnövekedést valószínűsített augusztusra. Augusztus volt a negyedik hónap egymás után, amelyben visszaesett a brit kiskereskedelem havi forgalmának értéke.

Júliusban 2,8 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások Nagy-Britanniában. Az augusztusi forgalom éves összevetésben stagnált, és ez is jelentősen gyengébb eredmény a várakozásoknál: az előrejelzések átlaga 2,7 százalékos növekedést valószínűsített a múlt hónapra tavaly augusztushoz képest. A statisztikai hivatal hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi forgalom a visszaesés ellenére még mindig 4,6 százalékkal volt magasabb augusztusban, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó zárlat elrendelése előtti utolsó teljes hónapban.

A múlt havi csökkenés egyik fő tényezője az ONS pénteki kimutatása szerint az élelmiszerboltok forgalmának 1,2 százalékos havi összevetésű visszaesése volt. Az elemzés szerint ennek oka viszont az lehetett, hogy a vendéglátószektorban bevezetett korábbi korlátozások feloldásával a fogyasztók többet költöttek ételre és italra az éttermekben és a bárokban.

Az ONS kimutatta azt is, hogy az online értékesítés aránya a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül 27,7 százalékra nőtt a júliusi 27,1 százalékról, és immár jelentősen meghaladja a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szintet: tavaly februárban a kiskereskedelmi eladások 19,7 százalékát tette ki az online forgalom. A legutóbbi adatok alapján a brit gazdaság egészének növekedési lendülete is kifulladóban van.

A statisztikai hivatal becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) értéke júliusban 0,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben a júniusban mért 1 százalékos havi növekedés után. A júliussal zárult három hónapban 3,6 százalékra lassult a brit GDP-érték növekedése a júniusban véget ért háromhavi időszak 4,8 százalékos üteméről. Az ONS számításai szerint mindezek alapján a brit hazai össztermék júliusban még mindig 2,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly februárban, a korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban.