2024 április 17

Szerényebb eredményt hozott a negyedév a német gazdaság számára

A vártnál kisebb mértékben nőtt a harmadik negyedévben a német bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken kiadott előzetes jelentése alapján.

A július-szeptemberi negyedévben 1,8 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék, kevésbé az előző negyedévi 1,9 százalékos negyedéves növekedésnél és a 2,2 százalékos piaci várakozásoknál. A növekedés elsősorban a lakossági fogyasztásra támaszkodott a Destatis megítélése szerint, miközben az ipari ellátási láncban bekövetkezett fennakadások, az alapanyagellátásban keletkezett hiány és az energiaárak emelkedése erős fékező hatást fejtett ki a gazdasági aktivitásra.

Éves bázison 2,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék, kisebb mértékben a bázishatás miatt magas második negyedévi 9,8 százaléknál. Elemzők 2,4 százalékos éves GDP-növekedést jeleztek a harmadik negyedévre, úgyhogy a tényleges növekedés ennél nagyobbnak bizonyult. A német kormány a héten szerdán rontotta éves GDP-növekedési előrejelzését 2,6 százalékra a még tavasszal tett 3,5 százalékos növekedési előrejelzéséről. https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/10/PD21_501_811.html