2024 július 14

Svájci jegybank: ezúttal sincs ok a panaszra

A svájci központi bank (SNB) jelentős pluszban zárta a tavalyi évet, ami azonban kisebb volt az öt évvel korábbi, 115 éves fennállásának legnagyobb nyereségétől – ismertette a távirati iroda.

Pénteken ismertetett nem végleges adatok szerint a jegybank közel 26 milliárd frank (1 frank=346 forint) nyereséget könyvelt el 2021-ben az egy évvel korábbi 20,9 milliárd frank után. A svájci központi banknak 2017-ben 54,4 milliárd frank rekordnyeresége volt. A jegybanknak tavaly 26 milliárd frank nyeresége származott külföldi devizákban jegyzett eszközeinek értéknövekedéséből, és mintegy 100 millió frank vesztesége keletkezett az arany áralakulásából.

A svájci törvények nem írják elő, hogy a jegybank nyereséges legyen, legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása. Amennyiben azonban mégis nyereséget ér el, annak egy részét a központi kormánynak és a 26 kantonnak utalja át. Ez az összeg egy tavalyi megállapodás értelmében legfeljebb 6 milliárd frank lehet. A jegybank a maximálisan engedélyezett, részvényenkénti 15 frank osztalékot is kifizet majd. Az SNB tavalyi eredményéről a végleges adatot márciusban ismerteti.