2024 május 20

Romlott a gazdasági hangulat Németországban

A német gazdasági hangulatindex (ESI) 63,3 pontra csökkent a júniusi 79,8 pontról. A piac kevésbé romló adatra, 75,2 pontra számított júliusra.

A felmérésbe bevont mintegy háromszáz intézményes befektetőnek az aktuális németországi helyzetről alkotott véleménye viszont számottevő mértékben javult, a júniusi mínusz 9,1 pontról 21,9 pontra ugrott, először került pozitív tartományba 23 hónap után. Szakértők 5,5 pontos júliusi mutatóra számítottak.

„Folytatódik a gazdasági fellendülés” – állapította meg a felmérés eredményéről adott összefoglalójában Achim Wambach, a ZEW elnöke. Rámutatott arra, hogy bár a júliusi hangulatindex romlott júniushoz képest, de továbbra is igen magasnak számít. Az adatok alapján hat hónap múlva is kedvező lesz a makrogazdasági helyzet.

Hasonló következtetésre jutott a felmérés az euróövezeti kilátásokkal kapcsolatban is: romlottak ugyan a pénzügyi szakértők konjunkturális várakozásai az euróövezetre vonatkozóan, a júliusi ESI 61,2 pontra csökkent a júniusi 81,3 pontról, az aktuális helyzet megítélését követő mutató értéke ugyanakkor 6 pontról 30,4 pontra ugrott.