Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Európa-szerte bátran költekeznek az emberek

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben májusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy havi összevetésben a kiskereskedelmi forgalom 4,6 százalékkal nőtt. Szakértők szerényebb, 4,4 százalékos növekedésre számítottak májusra az áprilisi 3,9 százalékos csökkenés után.

Éves szinten 9 százalék volt a növekedés, nagyobb a várt 8,2 százaléknál, de elmaradt az áprilisi 23,3 százalékos bővüléstől.

Az Európai Unióban – az euróövezethez hasonlóan – 4,6 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést regisztráltak májusban áprilissal összevetve, éves szinten a forgalom 9,2 százalékkal nőtt.

Májusban az euróövezetben 8,8 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a nem élelmiszeripari cikkek forgalma, az EU-ban pedig 8,5 százalékkal. Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 8,1 százalékkal, az EU-ban pedig 6,8 százalékkal emelkedett áprilishoz képest. Az élelmiszeripari és élvezeti cikkek forgalma az euróövezetben 0,2 százalékkal, az EU-ban pedig 0,3 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben az üzemanyagforgalom 28,4 százalékkal, a nem élelmiszeripari cikkeké 14,8 százalékkal, az élelmiszer és élvezeti cikkeké pedig 0,1 százalékkal nőtt idén májusban az euróövezetben. Az EU-ban az üzemanyagforgalom 25 százalékkal, a nem élelmiszeripari cikkeké 15 százalékkal, az élelmiszer és élvezeti cikkeké 0,3 százalékkal nőtt.

Az előző havihoz képest Franciaországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom májusban, 9,9 százalékkal. Hollandiában 9,3 százalékos, Észtországban pedig 8,1 százalékos bővülést mértek. Áprilishoz képest a legnagyobb csökkenést Lettországban regisztrálták májusban, 3,9 százalékosat, míg Finnországban 3,3 százalékkal, Luxembourgban 0,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Éves alapon Bulgáriában nőtt a kiskereskedelmi forgalom a legjelentősebben, 23,9 százalékkal májusban. Az ír éves növekedés 22,4 százalék volt, a máltai pedig 22 százalék. Éves összevetésben egyetlen országban, Németországban csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban, 0,9 százalékos esést jegyeztek fel.

Magyarországon 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi és 5,8 százalékkal bővült éves összevetésben az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint.