2024 május 22

Romlott a befektetői hangulat az euróövezetben

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a befektetői hangulat az euróövezetben júliusban a Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint.

A Sentix hétfőn publikált összesített júliusi euróövezeti befektetői hangulatindexe nyolchavi mélypontra, mínusz 22,5 pontra esett a júniusi mínusz 17 pontról. Elemzők kevésbé romló mutatóra, mínusz 17,9 pontra számítottak júliusra. A Sentix-jelentés összeállítói szerint az euróövezet gazdasága recesszióban volt a július eleji adatfelvétel idején, és egyelőre nem látnak esélyt a fellendülésre. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő euróövezeti almutató mínusz 15,8 pontról mínusz 20,5 pontra romlott.

A kilátások euróövezeti almutatója mínusz 18,3 pontról mínusz 24,5 pontra, tavaly november óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A németországi összesített befektetői hangulatindex mínusz 21,1 pontról mínusz 28,4 pontra esett. A Sentix közvélemény-kutatása július 5-7. között készült mintegy 1200 befektető részvételével – közölte a távirati iroda.