2024 május 29

Portugália vitte a prímet a második negyedévben


Az Eurostat második – nem végleges – becslésében azt közölte, hogy az euróövezet 19 tagállamában az előző negyedévhez képest, szezonális kiigazítással számolva 2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 13,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a június végével záródott negyedévben.

A július végén közölt első becslésben is 2 százalékos negyedéves szintű növekedés szerepelt, az éves szintű adat valamivel nagyobb bővülésről, 13,7 százalékról szólt.

Az idei első negyedévben 0,3 százalékos negyedéves és 1,3 százalékos éves szintű csökkenést jegyeztek fel.

A 27 tagú Európai Unióban negyedéves összehasonlításban 1,9 százalékkal, éves szinten pedig 13,2 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben. A szintén még nem végleges adatok megegyeztek a július végén közöltekkel.

A 27 EU-tagállam közül egyelőre húsz adata szerepel az Eurostat legfrissebb összeállításában.

Negyedéves összevetésben mind a 20 országnak nőtt a GDP-je a második negyedévben. A legnagyobb mértékű növekedés Portugáliában volt, 4,9 százalékos, majd Ausztria (4,3 százalék) és Lettország (3,7 százalék) következett. A legkisebb növekedést Cipruson jegyzeték fel, 0,2 százalékot és 0,4 százalékot Litvániában és Bulgáriában.

Az eddig megismert adatok alapján mind a 20 országban éves szinten is nőtt a gazdaság. A legjelentősebb bővülés Spanyolországban volt 19,8 százalékkal, Franciaországban 18,7 százalékkal és Magyarországon 17,7 százalékkal. A legkisebb növekedést a 20 országból Finnországban mérték, 7,4 százalékot, Csehországban pedig 7,8 százalékot.

Európa vezető gazdasága, Németország hazai összterméke (GDP) 1,5 százalékkal nőtt az első negyedévvel összevetve, amikor 2,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Éves összevetésben a GDP 9,2 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 3,2 százalékos csökkenést követően.

Az Eurostat szeptember 7-én ismerteti a végleges adatokat.