2024 május 23

Piszkos munka – Ezek a legrettegettebb zsoldoshadseregek a világon

Miután a Vasfüggöny leomlott, a nagyhatalmak elkezdték leépíteni a hadseregeket. Világszerte rengeteg katona maradt munka nélkül. Konfliktusok azonban mindig is voltak, és mindig is lesznek. Ezért is volt szükség a katonai magánvállalkozásokra (PMC). Bár sokan úgy vélték, hogy az amerikaiak iraki kivonulása után a zsoldoshadseregek aranykora véget ért, az orosz-ukrán háború újra emlékeztette a világot azok fontosságára.

A legrettegettebb zsoldoshadseregek listája

Ma több, mint száz kisebb-nagyobb PMC működik szabadon a világ háborús övezeteiben. Néhányat olyan fejlett gazdaságok támogatnak, mint az Egyesült Államok, Egyesült Királyság vagy Oroszországa, míg egyesek Afrika harmadik világbeli kormányaival dolgoznak. A Wagner Group világszerte az egyik legkisebb magán katonai társaságnak tekinthető. Az ukrajnai háború miatt viszont ők kapták a legtöbb figyelmet az elmúlt hónapokban. Ennek a csoportnak feltehetően az volt a feladata, hogy tényleges orosz katonai jelenlét nélkül megvédje az orosz nemzeti érdekeket. Tovább nőtt a figyelem a Wagner körül, miután június végén fellázadtak, és az orosz vezetés ellen indultak. Történt ez azt követően, hogy több hónapig tartó harcok után elfoglalták Bahmut városát. A csoport 2014-ben alakult. A Wagner-csoportot több évig a sötét árnyékok fedték, egészen az Oroszország és Ukrajna közti konfliktus kirobbanásáig. Putyin rengeteg pénzt ölt bele a csoportba, amely komoly eredményeket is ért el. Most azonban a Wagner vezér halála után nagy kérdés, hogy mi lesz a zsoldoshadsereg jövője.

A Blackwater az Egyesült Államok kormányának egyik legkiválóbb PMC-je, aki az afganisztáni, iraki, szíriai, líbiai, boszniai konfliktuszónában is harcolt az országért. Valószínűleg a világ legjobban felszerelt PMC-je, saját katonai repülőgépeik, tankjaik, tüzérségük és kifinomult háborús gépeik vannak. Az Aegis Defense Services pedig egy brit PMC, amely a világ egyik legnagyobbja. Régóta működnek már, és hatalmas tapasztalattal rendelkezik.  

Élet a PMC-k sötét világában

Világszerte súlyos emberi jogsértésekkel, mészárlásokkal, korrupcióval és az emberek élő pajzsként történő felhasználásával vádolták őket. Tele vannak sötét titkokkal, szabályozatlanok, és veszélyes dolgokat csinálnak a világ minden részén. Akkor mégis miért támaszkodnak az olyan globális nagyhatalmak, mint Amerika és Oroszország ezekre a csoportokra. A válasz egyszerű, olcsók, megbízhatóak, és az embernek nem kell felelősséget vállalni a cselekedeteikért.

Címlapkép forrása: Shutterstock