2024 június 17

Óvatosan költekeztek az euróövezet polgárai

Az elemzők által várt szerény növekedés helyett csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben júliusban júniussal összevetve – adta hírül a távirati iroda.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy havi összevetésben a kiskereskedelmi forgalom 2,3 százalékkal esett júliusban. Szakértők minimális, 0,1 százalékos növekedéssel számoltak a júniusi 1,8 százalékos bővülést követően. Éves szinten 3,1 százalékra lassult az euróövezeti kiskereskedelmi fogalomnövekedés a júniusi 5,4 százalékról. A szakértői várakozások átlagában kevésbé romló adat, 4,8 százalékos növekedés szerepelt júliusra.

Az Európai Unióban 1,9 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenést regisztráltak júliusban júniussal összevetve, amikor még 1,4 százalékkal bővült májushoz viszonyítva. Éves szinten a forgalom 3,8 százalékkal nőtt, kevésbé a júniusi 5,9 százalékos bővüléshez képest. Júliusban az euróövezetben 3,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a nem élelmiszeripari cikkek forgalma, az EU-ban pedig 2,9 százalékkal.

Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 1,6 százalékkal, az EU-ban pedig 0,9 százalékkal esett júniushoz képest. Az élelmiszeripari és élvezeti cikkek forgalma az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,7 százalékkal csökkent. Éves összevetésben az üzemanyagforgalom 0,6 százalékkal, a nem élelmiszeripari cikkeké 4,8 százalékkal, az élelmiszer és élvezeti cikkeké pedig 1,1 százalékkal nőtt idén júliusban az euróövezetben.

Az EU-ban az üzemanyagforgalom 2 százalékkal, a nem élelmiszeripari cikkeké 5,7 százalékkal, az élelmiszer és élvezeti cikkeké pedig 1,3 százalékkal nőtt. Az előző havihoz képest Horvátországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom júliusban, 2,5 százalékkal. Máltán 2,3 százalékos, Luxembourgban pedig 2,2 százalékos bővülést mértek. Júniushoz képest a legnagyobb csökkenést Írországban regisztrálták júliusban, 5,9 százalékosat, míg Németországban 5,1 százalékkal, Ausztriába pedig 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Éves alapon Bulgáriában nőtt a kiskereskedelmi forgalom a legjelentősebben, 20,2 százalékkal júliusban. A horvát éves növekedés 12,9 százalék volt, a litván pedig 12,4 százalék. Éves összevetésben a legjelentősebben, 5,6 százalékkal Luxembourgban csökkent a kiskereskedelmi forgalom júliusban, amelyet Ausztria követett 2,4 százalékos és Németország 0,3 százalékos eséssel. Magyarországon 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi és 3 százalékkal bővült éves összevetésben júliusban az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint.